Nieuwbouw

De bouwsector staat voor een loodzware uitdaging

De bouwvergunningen voor de nieuwbouw woningbouw vertonen in juli 2011 een daling van 42% in vergelijking met de maand juli vorig jaar. Gemiddeld werden er in de eerste zeven maanden van 2011 32,3% minder bouwvergunningen uitgereikt dan in 2010. Dit percentage zal vanaf de volgende maand echter niet meer verslechteren.

Het dieptepunt in de trend van de Belgische vergunningen voor nieuwbouw woningen ligt nu op 38.443 woningen op jaarbasis. Dit is 28,5% minder dan het hoogtepunt van 53.758 woningen exact één jaar geleden. Dit is ook 15,3% minder dan het vorige dieptepunt in december 2009. Vanaf nu zou de negatieve trend zich echter moeten omkeren.

Het gemelde aantal vergunningen van juli 2011 (2.869 woningen) zorgt toch voor onzekerheid. Uiteindelijk behoort dit cijfer tot de top tien negatieve maandwaarden sinds januari 1990. Gelijkaardige (lage) waarden voor de volgende maanden in 2011 zouden dan leiden tot een stabilisering van de trend en zou 2011 eindigen op een niveau van slechts 39.000 woningen. Aan de andere kant weten we dat de gemiddelde rapporteringen van bouwvergunningen van juli en augustus gemiddeld lager uitvallen dan de overige maanden. We zouden dus toch een lichte kentering mogen verwachten in de cijfers van september tot december 2011.

De 38.443 bouwvergunningen die de voorbije twaalf maanden verleend zijn, zijn zowat het laagste aantal sinds 1990. Enkel in 1998-1999 werden er nog lagere cijfers op jaarbasis gerapporteerd. We mogen dus spreken van een echte crisis in de Belgische nieuwbouw woningbouw.

2011 was voor de nieuwbouw woningbouw sector een goed jaar. Voorlopige berekeningen geven aan dat er een stijging van ongeveer 6% geweest is in het aantal opgeleverde nieuwbouw woningen. Het jaar 2011 had ook twee gezichten met een uitzonderlijk sterk voorjaar en een zwak najaar.

Nieuwbouw utiliteitsbouw

De m³ bouwvergunningen voor de nieuwbouw utiliteitsbouw vertonen in juli 2011 een daling van 9% in vergelijking met de maand juli 2010. Cumulatief t.e.m. juli is de daling t.o.v. de eerste zeven maanden van 2010 5,9%. Dit wordt hoofdzakelijk verklaard door een sterke daling van industriële gebouwen (-19,4%) en kantoorgebouwen (-19,0%), maar wordt gecompenseerd door een groei in de land-, tuinbouw en veeteelt (+11,1%) en in de Handel en Horeca (+51,8%).

Over een periode van 12 maanden groeit het segment utiliteitsgebouwen nog met 1,9%, maar deze groei is heel verschillend over België en over de segmenten. De enige segmenten die groeien zijn de land-, tuinbouw en veeteelt (13,6%) en kantoorgebouwen (3,9%).

De daling van de vergunningen in 2011 wordt nog versterkt door de vele projecten die niet opgestart worden door de huidige onzekere economische situatie. Voorlopige berekeningen door Essencia geven aan dat er zodoende in 2011 een activiteitdaling (in m³) van ongeveer 19% zal geweest zijn. De voorlopige analyse geeft ook aan dat deze terugval effectief begonnen is na het bouwverlof 2011.

Renovatie woningbouw

De bouwvergunningen voor de renovatie van woningen zijn met 12% gedaald in juli 2011 t.o.v. dezelfde maand vorig jaar. Voor de eerste zeven maanden van het jaar is er een daling van 10,2% t.o.v. dezelfde maanden in 2010. Over de laatste 12 maanden zijn de vergunde renovaties met 7,0% gedaald. Ondanks deze daling voor het gehele land, groeiden de renovaties in twee provincies, met name Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De scherpere daling in 2011 wordt verklaard door het feit dat de vergunningsplicht vervangen werd door een meldingsplicht voor een aantal werken en door het vergrote aantal vrijgestelde werken (sinds 1 december 2010 in Vlaanderen).

Het is waarschijnlijk dat de dalende evolutie van de bouwvergunningen in de eerste jaarhelft nog getemperd werd door het dreigende einde van de 6%-BTW-maatregel. Dit zou betekenen dat de bouwvergunningen in de tweede helft van het jaar nog verder gaan dalen.

Meer weten …

Essencia vertaalt maandelijks de gepubliceerde bouwvergunningen naar marktinformatie over en voor de bouwsector. In het maandblad "Preview Construct" wordt deze marktinformatie, in combinatie met economische informatie, aangevuld met concrete prognoses over de toekomstige bouwproductie op korte en middellange termijn, ideaal voor uw budgettering, forecasts en/of strategische plannen.
Voor meer informatie over het maandblad Preview Construct, bezoek onze website www.essencia.be of neem contact op het nummer 013/35.60.76.