Verbouwen

Herkent u deze signalen van vocht in huis? Grijp dan snel in!

Herkent u deze signalen van vocht in huis? Grijp dan snel in!
Condens op de ramen, opstijgend vocht, schimmels op de muren of water in de kelder zijn verschillende uitingen van vocht in huis. Wij zetten de meest voorkomende vochtproblemen voor u op een rij. Want hoe sneller u vochtproblemen herkent en aangepakt, hoe gunstiger voor uw woning, budget én gezondheid.

Bouw & Wonen geeft u daarbij ook een duwtje in de rug. Ontdek het onderaan dit artikel.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan

De meest voorkomende vochtproblemen op een rij

Schimmels en condensatie

vochtproblemen: Schimmels en condensatie
Eén van de meest voorkomende vochtproblemen in België is condensatie. Elke volwassene transpireert ongeveer 1 liter water per dag. Voeg daarbij het vocht dat wordt geproduceerd door huishoudelijke activiteiten (koken, wassen,…). Dit zorgt ervoor dat uw woning dagelijks 10 tot 20 liter vocht te verwerken heeft. In een slecht geïsoleerd huis wordt dit vocht afgezet op koude oppervlakten, zoals glas of metaal. Condensatie kan ook voorkomen in een geïsoleerde woning, op plaatsen waar isolatie ontbreekt of op slecht geïsoleerde plaatsen zoals koudebruggen.

Klik hier voor vrijblijvend meer informatie

Opstijgend vocht

vochtproblemen: Opstijgend vocht
Oudere woningen hebben het vaakst af te rekenen met opstijgend vocht. Het komt vaak voor dat de bodem van de muren niet voorzien is van een waterdichtingsmembraan. Hierdoor stijgt water in de poriën van het metselwerk. Resultaat: de muur werkt als een spons. Het absorbeert vocht uit de bodem.
Bij nieuwbouwwoningen wordt een waterkerende folie aangebracht, maar bij onzorgvuldige plaatsing of beschadiging van deze folie, kan ook in een nieuwe woning opstijgend vocht de kop opsteken.
Niet alleen uw muren worden beschadigd door opstijgend vocht. Het veroorzaakt ook een voortdurende afstoting van waterdamp in uw woonruimtes wat uitermate ongezond is.

Doe beroep op een vochtexpert

Water in de kelder

vochtproblemen: Water in de kelder
Kelders zijn onderhevig aan een hoge druk van de grondwaterspiegel. Op bepaalde plaatsen kan de grondwaterdruk erg hoog zijn. Indien de keldermuren (gedeeltelijk) geen weerstand meer kunnen bieden, kan waterinfiltratie opduiken. Het water sijpelt uit de muren, de luchtvochtigheid bereikt extreme graden en het ruikt muf. Grote woonkamers gaan op deze manier verloren, terwijl de kelders een extra woonruimte in een woning kunnen zijn.

Wenst u het vocht in huis aan te pakken? Vraag dan hier een gratis diagnose van een regionaal vochtexpert.

Geniet dankzij Bouw & Wonen van €100 korting om uw woning vochtvrij te maken. Ja, ik wens van deze promo gebruik te maken.

Ook interessant