De helft van de leegstaande kantoorgebouwen moet worden herontwikkeld, volgens onderzoeker Hilde Remøy van de Technische Universiteit Delft. Een deel van de leegstand zal verdwijnen zodra de economie weer opleeft, zo is de verwachting. Maar veel leegstaande kantoren zullen ook na de crisis onbezet blijven. Volgens de promovendus gaat het hierbij algauw om de helft van de nu ongebruikte kantoorpanden.
Dat meldt Z24. Remøy: ‘Een deel zal gesloopt moeten worden. Een ander deel krijgt een nieuwe bestemming, wonen bijvoorbeeld. Door de economische crisis neemt de leegstand steeds meer toe. In Amsterdam, de grootste kantorenmarkt in Nederland, staat momenteel 16,5% van de panden leeg. Landelijk ligt dat percentage op 13%. Het opmerkelijke is dat er nog steeds wordt doorgebouwd.' De kantoormarkt groeit niet meer, maar is volgens de onderzoeker een vervangingsmarkt geworden. Huurders verhuizen van de ene naar de andere locatie zonder dat er nieuwe bij komen.
Herontwikkeling en herbestemming is volgens Remøy de enige oplossing. Hierbij kunnen kantoorgebouwen worden omgebouwd tot appartementencomplexen. En panden moeten worden gesloopt om ruimte te maken voor de voorzieningen die in iedere woonwijk onmisbaar zijn.
De eigenaren van de kantoorpanden hebben herontwikkeling lange tijd voor zich uitgeschoven. ‘Zij willen hun bezit niet afwaarderen’, legt Remøy uit. Herontwikkeling van het bezit betekent voor de eigenaar meestal een forse verliespost bovenop de gemiste inkomsten als gevolg van de leegstand. De eigenaar die moet slopen heeft een nog grotere verliespost. Want die houdt alleen de waarde van de bouwgrond over. 'De eigenaren van langdurig leegstaande kantoren, vooral buitenlandse pensioenfondsen en particuliere beleggers, geven langzaam maar zeker hun struisvogelgedrag op’, stelt Remøy.
Aanbevolen voor jou
Meer over Vastgoed
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam