Algemeen

Opname kantoorruimte daalt met 35%

De opname van kantoorruimte in Nederland is in 2009 met 35% afgenomen. Slechts 1,1 miljoen m2 kreeg een nieuwe gebruiker, zo blijkt uit analyses van vastgoedspecialist DTZ Zadelhoff. De leegstand steeg tot 6 miljoen m2. Deze oppervlakte is goed voor de huisvesting van 300.000 medewerkers.

`Kantoorhoudende bedrijven kijken in deze tijd sterk naar de kosten van huisvesting`, aldus voorzitter Cuno van Steenhoven van DTZ Zadelhoff. `Interessant is te zien dat veel bedrijven, gezien het grote aantal contractverlengingen, besluiten in hun huidige pand te blijven.` De gemeente met de grootste leegstand is Helmond, waar liefst 25% van de voorraad ongebruikt is. Nieuwegein, Diemen en Veenendaal scoren nauwelijks beter. Drie satellietplaatsen van Den Haag (Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer) staan in de top tien van leegstand, elk met circa 20% lege kantoren. In Den Haag zelf staat slechts ongeveer 8% leeg.

Volgens Zadelhoff zijn er regionaal grote verschillen. Opmerkelijk is dat regio`s met een duidelijk afnemende bevolking soms zeer ambitieuze groeiplannen hebben. Als voorbeeld wordt Hengelo genoemd. `De leegstand in de gemeente is hoog en de bevolking krimpt. Toch wordt in het Hart van Zuid 150.000 m2 bijgebouwd. Of dat nu echt verstandig is?`, vraagt vastgoedspecialist Frans van Toor zich af.

Gebaseerd op: Cobouw
Build for Life