Heb jij ook last van hard water?

  BE   5 juni 2019 Bron: Bouw & Wonen
Heb jij ook last van hard water?
Wanneer je last hebt van een hoge waterhardheid brengt dit veel problemen met zich mee. Kalkaanslag is hierbij het grootste probleem. Je kan last van kalkaanslag krijgen in je badkamer en op ander plekken in je woning, vooral als je er niks tegen doet. De muren, tegels en voegen slaan wit uit en leidingen raken snel verstopt door het kalk. In dit artikel kom je alles te weten over de gevolgen van hard water en hoe je deze problemen kunt oplossen.

Wat houdt hard water in?

Een hoge waterhardheid zorgt voor kalkaanslag op je huishoudelijke apparaten en kan huidziekte zoals eczeem versterken. De waterhardheid verschilt per gemeente. Over het algemeen is het water rond en in de Ardennen minder hard dan in het westen van Vlaanderen. Je kunt gemakkelijk zoeken per gemeente of jij thuis hard water hebt.

De gevolgen van hard water op huishoudelijke apparaten

Huishoudelijke apparaten kunnen slecht tegen hard water. Kranen en koffiezetapparaten kunnen slecht tegen hard water. Een gevolg hiervan is dat het kalk gaat zich ophopen waardoor de levensduur van je apparaat flink daalt. Daarnaast moet je boiler harder werken om er warm water doorheen te laten vloeien omdat de kalkaanslag het grotendeels tegenhoudt. Sommige apparaten kunnen last krijgen van defecten of zelfs kapot gaan, wat ook nog onnodige extra kosten met zich mee brengt.

Gezondheidsproblemen die zich kunnen voordoen

Wanneer de kranen/douchekoppen snel verstopt raken, is dit een teken dat er een hoge waterhardheid aanwezig is. Hard water droogt je huid uit en kan ervoor zorgen dat huidziektes zoals eczeem in extremere vormen voordoen. Als je een kop thee drinkt merk je al snel dat een bittere smaak. Hard water bevat meer calcium en minder mineralen. Hierdoor kunnen zelfs hart en vaatziekten opspelen in de lange termijn. Het is dus interessant om een waterontharder in huis te halen.

Extra kosten door hard water

Wanneer je niks aan een te hoge waterhardheid doet kan het extra kosten met zich mee brengen. Doordat het kalk zich ophoopt moet de boiler harder werken om warm water naar je kraan of wasmachine te vervoeren. Hierdoor stijgt je energiefactuur in een laag tempo. Deze zal alleen maar meer stijgen als je er dus helemaal niets aan doet. Wanneer je besluit om er niks aan te doen dan zal de hoeveelheid kalk alleen maar groter worden. Door een waterontharder aan te schaffen voorkom je onnodige defecten en hou je de stookkosten laag.

Hoe op te lossen?

Door een waterontharder aan te schaffen ondervind je meteen de voordelen van een waterontharder van en kan je streven naar ‘zacht’ water. Een waterontharder haalt de calcium uit het water waardoor het zachter wordt (vroeger gebruikten men een waterontharder om de kwaliteit van het drinkwater te verbeteren). De waterontharders van nu zorgen er daarnaast voor dat je minder hoeft schoon te maken met dure schoonmaakmiddelen en je kleren blijven ook langer goed.

Door offertes te vergelijken kom je in contact met tot wel vijf specialisten bij jou uit de regio. Zij geven je advies op maat en vrijblijvende offertes. Hiermee bespaar je een hoop tijd en vind je de deal die het beste bij jou past.



Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo