Duurzaam Bouwen

Hasselt wil 100 procent 'groene' stroom

De stad Hasselt wil vanaf volgend jaar alleen nog "groene" stroom gebruiken. Hasselt heeft een eigen energieplan opgesteld, gebaseerd op hernieuwbare energie, waardoor de stad meer milieuvriendelijke stroom zal produceren dan ze zelf nodig heeft. Per jaar verbruikt Hasselt 10 miljoen kilowattuur aan elektriciteit voor bijvoorbeeld straatverlichting, verkeerslichten en verwarming en verlichting van kantoren en werkplaatsen.

Hasselt wil daar voortaan alleen nog milieuvriendelijke stroom voor gebruiken. Om daar in te slagen, heeft de stad een eigen energieplan klaar. "Met zonne-energie, windturbines en waterkracht kunnen we ongeveer 35 miljoen kilowattuur produceren op ons grondgebied", zegt schepen Toon Hermans (Groen!, foto).

Een productie die veel hoger is dan het eigen verbruik. En dus vindt Hermans het "niet meer dan normaal dat we dan ook 100 procent groene stroom krijgen van de intercommunale."

De intercommunale Luminus zegt dat ze maar 30 procent groene stroom kan leveren aan Hasselt. Iets wat vanaf 1 januari 2008 trouwens voor alle steden en gemeenten in Limburg geldt. "Dat is al meer dan niks", geeft Hermans toe, maar het schepencollege blijft bij zijn eis van volledige groene stroom.

"We kunnen dat eisen omdat we inderdaad ook de productie van groene stroom leveren", vindt Hermans.

"Ik ben er zeker van dat de stad Hasselt toch binnen afzienbare tijd 100 procent groene stroom zal hebben."