Haitsma Beton levert Boskalis complete prefab parkeergarage

  NL   18 december 2014 Bron: Seneca
Boskalis laat in Papendracht een nieuw hoofdkantoor met eigen, middelgrote parkeergarage (753 parkeerplaatsen) bouwen. De opdrachtgever wenst een duurzame, onderhoudsvriendelijke parkeergarage en verkoos daarom beton boven staal. Haitsma Beton neemt het hele traject, van engineering tot en met montage van de prefab betonnen elementen voor zijn rekening. Eind 2014 is de montage van de fraaie, drielaagse parkeergarage gereed.

Aan de Rosmolenweg in Papendracht verrijst momenteel het nieuwe hoofdkantoor met bijbehorende bovengrondse parkeergarage van Boskalis. De permanente parkeergarage heeft drie lagen (begane grond, verdieping en dak) met een totale oppervlakte van 18.000 m2. Een speciaal bouwteam, bestaande uit Visser & Smit Bouw B.V., OPL Architecten en Boskalis, voert het werk als Design & Construct uit.

Prefab beton favoriet

De keuze voor prefab beton was volgens William Jansen, hoofd bouwtechnologie en kostenengineering bij Visser& Smit Bouw, snel gemaakt. De opdrachtgever wilde een duurzame en onderhoudsvriendelijke parkeergarage. “Staal is weliswaar overwogen en kan voor dit soort parkeergarages kostenefficiënter zijn. Toch koos Boskalis voor beton vanwege de robuustheid en architectonische uitstraling. Bovendien is beton intrinsiek brandwerend en onderhoudsvrij.”

Volgens Jansen heeft het bouwteam voor Haitsma Beton gekozen “omdat zij de beste oplossing boden, zowel qua stabiliteit en constructie als prijs. Vervolgens is Haitsma Beton redelijk vroeg in het project aangeschoven, waardoor ze optimaal kunnen meedenken en adviseren om een zo economisch mogelijke oplossing voor Boskalis te vinden.”

Haitsma Beton levert Boskalis complete prefab parkeergarage
De nieuwe parkeergarage van Boskalis aan de Rosmolenweg te Papendrecht.
foto: Richard van Hoek Fotografie


Complete parking op maat

Naast het 3D-ontwerp (BIM) produceert en monteert Haitsma Beton de complete parkeergarage. Jansen: “De architect had veel stramienen al bepaald; de constructie is vervolgens met Haitsma Beton afgestemd tot een keurige oplossing.” Haitsma Beton levert de prefab betonnen kolommen, balken en vloeren en diverse kleinere elementen, zoals trappen en wanden.

De parkeergarage bestaat uit drie velden van TT-platen en hellingbanen van kanaalplaten. Volgens Klaas Ellens van Haitsma Beton krijgt Boskalis geen standaard parkeergarage: “De ronde hoeken van de hellingbanen en de uitsparingen die wij in de ribben van de TT-platen voor de kabeldoorvoeringen hebben gemaakt, zijn niet standaard. In feite vertalen wij een standaard concept naar een architectonisch ontwerp.”
De montage is in volle gang en verloopt goed. Eind december moeten alle prefab elementen zijn gemonteerd. De oplevering van de fraaie parkeergarage staat gepland voor april 2015.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo