Verbouwen

Gyproc zuivert binnenlucht in basisschool Kallo

Daar waar de vervuiling van de buitenlucht een actueel thema is, wordt er nog onvoldoende aandacht besteed aan de ongezonde binnenlucht, die vaak schade toebrengt aan onze gezondheid. Gyproc -marktleider in gipsplaten- ontwikkelde hiervoor de innovatieve ACTIV air technologie in zijn pleister- en gipsplaten, die schadelijke stoffen uit de binnenlucht opneemt én neutraliseert. Testen in de basisschool in Kallo toonden nog maar eens het effect van deze techniek aan, met een reductie van 72 % van de schadelijke stoffen in het klaslokaal tot gevolg.

85 % van tijd binnen doorgebracht

85 % van de tijd brengen we binnen door: op het werk, in de crèche, op school, in de sportclub, thuis...Dat we ook hier blootgesteld worden aan schadelijke stoffen in de lucht, is een nog te onbekend gegeven. De VOS of vluchtige organische stoffen zijn afkomstig van drie bronnen: verwarming, menselijke activiteiten (huishoudelijke producten, roken,…) en bouw -en decoratiematerialen (verf, lijm, hars,…). Deze stoffen kunnen gezondheidsklachten met zich meebrengen zoals astma, hoofdpijn en futloosheid. Wanneer we bij het bouwen of verbouwen gipsplaten met Activ Air gebruiken, zullen deze platen gedurende 50 jaar de schadelijke stoffen opnemen en afbreken en zo de lucht zuiver houden.

ACTIV air trekt de aldehyden aan, transformeert ze in inerte componenten, neutraliseert deze en creëert zo een gezond binnenklimaat.

Case basisschool Kallo: kinderen meest kwetsbaar

Omdat kinderen tweemaal meer in- en uit ademen dan volwassenen, zijn zij erg kwetsbaar voor de ongezonde stoffen. Het is erg belangrijk dat deze kwetsbare doelgroep in crèches, scholen en sportclubs beschermd wordt tegen de schadelijke stoffen van de binnenlucht. Gyproc nam de proef op de som in de basisschool in Kallo. Een klaslokaal werd voorzien van plafondtegels met ACTIV air. Na vijf maanden was er een reductie van 72 % van de schadelijke aldehyden en formaldehyden. “Dankzij de installatie van ACTIV air plafonds in onze klaslokalen is de kwaliteit van de binnenlucht verbeterd en ook de kwaliteit van de leeromgeving”, aldus Armand Vyt, de directeur van de basisschool in Kallo.

ACTIV air: oplossing voor hermetisch afgesloten passiefhuizen

De huidige bouw- en renovatietrend richting passiefhuizen heeft ook een keerzijde. Naast de positieve invloed op het milieu heeft het excessief isoleren soms een negatieve invloed op de binnenlucht, zeker als er geen goed functionerend verluchtingssysteem voorzien wordt. ACTIV air kan hier een bijkomende oplossing bieden en de kwaliteit van de binnenlucht aanzienlijk verbeteren.

Ook interessant