Keukens

Gun jezelf de beste barbecue voor je nieuwe huis

Gun jezelf de beste barbecue voor je nieuwe huis
Stel je voor. Misschien ruik je de worstjes op de barbecue al. Deze zomer, als je verbouwing af is, dan is toch niks zo lekker als een avondje gezellig barbecueën met vrienden en familie. En natuurlijk nodig je de buren uit om ze te bedanken voor hun geduld bij jouw verbouwing. Want dat is nu allemaal voorbij. Maar goed, je bent er nog niet. Erover dromen kan al wel mooi zijn. In je oude huis had je geen barbecue of eentje die nu niet meer past bij je nieuwe tuin. In dit artikel lees je over de vele mogelijkheden op het gebied van buiten koken, met tips en recepten, zodat je straks precies weet welke barbecue je gaat aanschaffen.

Dat heerlijke buiten gevoel

De vrijheid van buiten koken door te barbecueën in combinatie met warm weer kan een ultiem gelukkig en vrij gevoel bij mensen losmaken. Uiteraard hoeft een barbeque niet perse in de lente of in de zomer plaats te vinden. Er kunnen mooie dagen in de herfst zijn, en met een vuurtje en andere middelen van een verwarming erbij, kan je het zelfs in de winter aangenaam maken om te barbecueën. Een barbecue is op veel manieren in te vullen, dat maakt het ook zo aantrekkelijk om te doen. De gerechten die je kan creëren dankzij een barbeque zijn zo divers dat iedere keer dat je een barbecue organiseert het weer een heel andere ervaring kan gaan worden. Een speciale plek bouwen in je achtertuin om geheel aan een bbq te wijden is dan ook helemaal geen slecht idee en barbecueën wordt dan alleen maar makkelijker en nog leuker om te doen.

Houtskool of gas?

Bij het installeren van een barbecue is het belangrijk dat je besluit wat voor barbecue jouw favoriet is. Als eerst is er de voor de hand liggende keuze, dat is een bbq op houtskool, maar je kan ook kiezen voor een bbq op gas. Veel mensen zweren bij een barbecue op houtskool, maar anderen houden meer van snelheid en gemak door op gas te barbecueën. Hoe dan ook, je kan voor allebei een complete buitenkeuken inrichten in je tuin. Het voordeel van een barbecue op houtskool is dat deze in principe overal en met een paar middelen op te bouwen is, technisch gezien heb je namelijk alleen een houder, houtskool en een rooster nodig. Het heeft echter wel wat voorbereiding nodig, zoals de kolen die eerst op temperatuur moeten komen. Een gas barbecue is zo aan te steken en overal heen te rollen waar je wilt. Je hebt er echter wel een gasfles voor nodig. Hou er rekening mee dat een gasfles zwaar kan zijn; gelukkig zitten er meestal wieltjes onderaan de barbecue. Let er op dat je de gasfles altijd goed afsluit; het zou zonde zijn als de gasfles leegloopt en je daardoor de volgende keer niet kan barbecueën op gas. Je kan er voor kiezen om er een rookoven bij te plaatsen, zodat je meerdere dingen tegelijk kan maken. Maak bijvoorbeeld indruk op je bezoek door een gerookte vis tijdens de barbecue te serveren. Een gezellig vuurtje bij je barbecue maken kan je bezoek lekker warm houden, voor het geval het weer afkoelt. Maak een handige gelegenheid voor een open haard in de buurt van je bbq en je gasten zullen je dankbaar zijn. Vooral als het later op de avond wordt, kan de temperatuur afnemen, maar met een open haard bij het barbecueën, zal dit geen probleem meer zijn.

Een speciale plek voor de barbecue

Een barbecue kan je op diverse manieren installeren; je kan er snel mee klaar zijn, maar als je er iets meer tijd aan spendeert, kan je er zelfs een hele, handige buitenkeuken van maken. Begin door een plek uit te kiezen waar je de barbeque kan plaatsen, het liefste in de buurt van je keuken, maar wel waar de rook zo weg kan waaien dat niemand er last van heeft. Hou daarbij rekening met je buren, zodat zij geen onprettige ontmoeting met de rook van jouw barbecue zullen krijgen. Je wilt uiteraard geen klagende buren aan je deur die je tijdens het barbecueën storen. Een tafel naast de barbecue kan handig zijn om spullen op te zetten, zoals je gereedschap voor de buitengrill en het voedsel uiteraard. Dan heb je alles bij je in de buurt om te barbecueën. Een paar planken ophangen kan fijn zijn of maak er een hele kast bij, zodat je daar al het gereedschap om mee te barbecueën in kan leggen. Wil je er echt helemaal voor gaan? Dan kan je er een dak boven maken, zodat je kan doorgaan met barbecueën en eten als het gaat regenen. Al je spullen en het eten blijven zo beschermd en droog. Een kleine koelkast erbij kan eveneens ideaal zijn, dan kan het vlees zo lang als mogelijk koud blijven, totdat je gaat barbecueën.

Er kan veel mis gaan tijdens je grote housewarming barbecue, waarvan een groot deel vaak te wijten valt aan bacteriën die ontstaan in vlees, omdat het te lang buiten de koelkast heeft gelegen. Een koelkast erbij is helemaal handig als je de barbeque niet in de buurt van je keuken kan maken. Een vaste plek om te barbecueën kan ook handig zijn om bij je schuur in de buurt te plaatsen. In de koelkast kan je dan drankjes koud leggen, zodat je niet de hele tijd op en neer hoeft te lopen. Als je alles bij je barbecue ingericht hebt zoals jij het fijn vindt, kan je alles netjes afwerken door gebruik te maken van bakstenen. Hiermee kan je onder de barbecue lagen maken om spullen in te zetten. Misschien wil je wel een bak zand of water in de buurt houden, in geval van nood. Maak er een plekje bij voor een paar kruidenplantjes; die staan mooi en zo heb je meteen kruiden in de buurt om te gebruiken bij je barbecue.

Het gemak van buiten koken

Hoe ideaal is het om al je vlees buiten te grillen? Je kunt meer dan alleen vlees barbecueën, groentes zijn eveneens heerlijk om te barbecueën en aardappelen kun je op de barbecue poffen. Van groente kun je een bundeltje maken in zilverfolie en even op de barbecue laten garen of gril er een gevulde aubergine op. Groente zoals paprika en courgette kun je tevens combineren met vlees door ze om en om aan een stokje te schuiven en vervolgens kun je je eigen shaslicks barbecueën. De meeste mensen zijn gek op een barbecue, omdat het een gezellige bezigheid is die je samen kan doen. Betrek je bezoek in het proces en zo wordt het vanzelf een feest. Een van de vele voordelen van een barbeque is dat je er zolang over kan doen als je zelf wilt. Je kunt als hapje achteraf nog wat kastanjes poffen; zoek wat tamme kastanjes op en maak er boven een kruisje in. Leg ze vervolgens tussen de kolen en wacht tot ze poffen, daarna zijn ze makkelijk open te pellen, door te beginnen bij het kruisje. Een leuke bezigheid voor iedereen; als je over een gezellige open haard bij de barbecue beschikt, kun je iedereen ook nog eens verrassen door er marshmallows aan een stokje in te roosteren. Maak er s'mores van door de marshmallows tussen twee koekjes en een laagje chocolade te plaatsen. Zo zie je maar dat een avondje barbecueën niet eens alleen hartige gerechten te bieden heeft. Houd voor de zekerheid wat worstjes achter de hand, voor het geval er iemand niet van marshmallows houdt.

De mogelijkheden van een bbq zijn heel divers, van hartig tot zelfs zoet. Ga aan de slag en tover je eigen droomkeuken in de buitenlucht tevoorschijn en voor je het weet, zit je te genieten van een echt roosterfeest.

Maak er een mooi barbecue feest. Veel plezier!

Ook interessant