Nieuwbouw

Grootste vliegveld ter wereld staat in 2018 in Istanbul

In Istanbul is zaterdag de eerste steen gelegd voor het derde vliegveld van de Turkse stad. Met een capaciteit van tegen 150 miljoen passagiers per jaar wordt het een van de grootste luchthavens in de wereld. Het moet volgens Turkse media eind 2018 klaar zijn. Bij de start van de bouw was premier Recep Tayyip Erdogan, oud-burgemeester van Istanbul, aanwezig. Hij had het over een "historische dag". Met de bouw zijn volgens hem duizenden arbeidsplaaten gemoeid.

Het internationale vliegveld Atatürk, nu de belangrijkste luchthaven van de stad, verwerkt per jaar ongeveer 37 miljoen passagiers. De andere luchthaven, Sabiha Gokcen, in het Aziatische deel van de stad, komen jaarlijks ongeveer 13 miljoen passagiers.

Istanbul Grand Airport

De bijna honderd hectare grote terminal is ontworpen door Grimshaw, Nordic Office of Architecture en Haptic Architects. Alle voorzieningen worden samengebracht onder één lichtdoorlatend, gewelfd dak. Openingen in het dak zorgen voor binnenvallend daglicht bij punten als de incheckbalies.

Het masterplan voor Istanbul Grand Airport is gemaakt door Arup. Het vliegveld krijgt zes start- en landingsbanen en aansluiting op het spoor, de metro en buslijnen.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl

Ook interessant