Nieuwbouw

Bouw uitbreiding Eindhoven Airport gestart

De bouw van de uitbreiding en herinrichting van de terminal van Eindhoven Airport en de nieuwbouw van een 120-kamer airporthotel is gestart. KCAP Architects&Planners en De Bever Architecten zijn verantwoordelijk voor het ontwerp. Ditzelfde team heeft samen met NACO onder de naam ‘Constellation’ de bestaande terminal in 2005 gerealiseerd. Opdrachtgever is Eindhoven Airport zelf, met Schiphol, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven als aandeelhouders.

De terminal uitbreiding en de hotel nieuwbouw worden naar verwachting in de eerste helft van 2013 opgeleverd en maken deel uit van de stedenbouwkundige ontwikkelingsvisie voor Eindhoven Airport. De visie omschrijft de toekomstige ontwikkeling van het vliegveld tot een knooppunt van mobiliteit en zakelijke activiteit.

Het programma met hotel en uitgebreid horeca- en winkeloppervlak is een reactie op het boven verwachting gestegen aantal passagiers sinds de ingebruikname van de eerste terminal. Eindhoven Airport groeit. In 2005, het jaar waarin de huidige terminal in gebruik werd genomen, ontving Eindhoven Airport 950.000 passagiers. In 2010 waren dit er 2,15 mln en in 2011 worden 2,5 mln passagiers verwacht. Een miljoen passagiers meer dan waarop de terminal uit 2005 is berekend.

De mogelijkheid van uitbreiding is in het eerste ontwerp al meegenomen. Binnen de vergroting wordt de bestaande vertrekhal 65 meter verlengd. De uitbreiding omvat 4800 m2 op de begane grond en een bovenverdieping van 3000 m2 kantooroppervlak.

Het hotel staat als een solitair volume op de terminal. Zes verdiepingen met 4550 m2 zijn bestemd voor 120 kamers, een bar, ontbijtruimte en fitnessvoorzieningen. De dakopbouw, die binnen de schil van het gebouw valt, is gereserveerd voor techniek. Restaurant en vergaderruimtes worden in het terminalgebouw ter beschikking gesteld terwijl hotellobby met receptie en toegang tot liften en trappen zich bevinden in een vergrootte voorzone.

Ook interessant