Badkamers

Grondstoffen sparen zonder comfort op te geven

Na de vakantie keert men vaak met aangename herinneringen terug naar huis. Het comfort in het hotel moet ook een positieve indruk achterlaten bij de gast. De badkamer in het hotel speelt daarbij een zeer belangrijke rol. Een vakantieganger die niet tevreden is over de sanitaire voorzieningen, zal deze slechte ervaring niet snel vergeten. Het hotel wordt niet aanbevolen of niet opnieuw bezocht als de gast niet te spreken is over de netheid en het comfort. Hetzelfde geldt ook voor toiletten, wasruimten en douches in openbare voorzieningen, zwembaden en restaurants. Hier worden zeer hoge eisen gesteld. De gasten en bezoekers springen zelden zuinig om met de waardevolle grondstof water. En het opwarmen van dit water brengt ook hoge energiekosten met zich mee. Sanitaire producten die in dergelijke situaties overleven, zijn vooral producten die – naast een aantrekkelijk design – worden gekenmerkt door een lange levensduur, hoge functionaliteit, hoogwaardige afwerking en zuinig gebruik van water en energie. Onder zijn merknamen Axor en Hansgrohe stelt Hansgrohe AG een aantal douchekoppen, meng- en gewone kranen voor die speciaal afgestemd zijn op deze vereisten. Om dit alles te realiseren, vertrouwt deze innovatieve fabrikant van sanitaire uitrusting uit het Zwarte Woud op goed uitgekiende technologieën om water en energie efficiënter te gebruiken en de gast een perfect comfort aan te bieden.

Meer comfort – minder verbruik

In hotels verbruiken douchekoppen tegenwoordig gemiddeld 20 liter water per minuut. Met zijn innovatieve EcoSmart-technologie heeft Hansgrohe als specialist in douchekoppen een oplossing gevonden om de water- en energiekosten merkbaar te drukken. Het debiet van de EcoSmart energiebesparende douchekoppen is beperkt tot ongeveer negen liter per minuut, zonder afbreuk te doen aan het douchecomfort. Een variabele en nauwkeurige O-ring aan de binnenzijde van de douchekop reageert op schommelingen in de stromingsdruk en vergroot of verkleint de doorlaatopening voor het water. De sproeifunctie wordt aangepast aan het watervolume, zodat – ongeacht de stromingsdruk – aangenaam douchecomfort verzekerd is.

Dit wordt nog duidelijker als de AIR-technologie in de douchekop, ondanks het lagere waterverbruik, de vereiste kracht levert voor echt doucheplezier. Net zoals bij stroomversnellingen en watervallen in de natuur worden lucht en water in de douchekop met elkaar vermengd. In plaats van continue, naaldachtige stralen wordt de gebruiker omhuld door een regenval van zachte druppels. Het resultaat is een uitzonderlijke intensieve ervaring van welbehagen, die een streling vormt voor alle zintuigen. Een aantal modellen van het Raindance AIR-douchegamma is uitgerust met de nieuwe EcoSmart-technologie, zodat men zijn creativiteit vrij spel kan laten voor verschillende vereisten en oplossingen. Raindance AIR hoofddouches met een diameter van 180 of 240 millimeter staan garant voor dit zeer populaire douchegenot. Nog meer genot is verzekerd met de Raindance EcoSmart handdouches, die leverbaar zijn in de ontwerpen E en S met een diameter van 100 of 150 millimeter. De Hansgrohe Raindance Showerpipes met EcoSmart-technologie zijn uitstekend geschikt voor nieuwe douchecabines of voor renovaties, want ze kunnen heel eenvoudig op de muur worden gemonteerd.

“Aquacadabra!” – zuinig douchegenot

De Showerpipe Raindance Connect EcoSmart (design: Phoenix Design, Stuttgart/Tokio) valt in deze context bijzonder op. Planologen en binnenhuisarchitecten die hun gasten een exclusieve douche-ervaring wensen aan te bieden zonder omvangrijke verbouwingswerken, vinden in dit systeem een technisch geavanceerde oplossing. Ze werd trouwens reeds bekroond met de innovatieprijs “Architecture and Engineering 2007”. Als er reeds een aansluiting bestaat voor handdouches, kan de Showerpipe probleemloos worden geïnstalleerd. Er moeten geen muren of plafonds worden opengebroken om verborgen leidingen te plaatsen, en omdat het systeem tussen de voegen wordt geïnstalleerd, worden de tegels ook niet beschadigd. Om de douchekop van water te voorzien, wordt de bijgeleverde handdouche gewoon op de watergeleidende douchestang geklikt. En dus voor u “Aquacadabra” kunt zeggen, wordt de handdouche een hoofddouche en omgekeerd. De renovatie en upgrading van hotelbadkamers wordt dus echt kinderspel dankzij de minimalistische stijlgeving en de ideeënrijkdom van de connector-functie.

Talrijke voordelen in openbare plaatsen: infraroodkranen

Net zo technisch geavanceerd is het ruime gamma elektronische kranen van de merken Axor en Hansgrohe, die dankzij hun hoge hygiënische en technische kwaliteit sterk op prijs worden gesteld door uitbaters van openbare sanitaire inrichtingen. Hier merkt de gast dat zijn welbehagen en gezondheid in goede handen zijn. Bovendien plaatst het kwaliteitsvolle ontwerp van de kranen de nodige accenten in de hotelmarkt. De compacte en minimalistische vorm van de Talis S2 elektronische mengkraan biedt dan ook voldoende ruimte voor individualiteit. Een ongebruikelijke aantrekkingspool vormt het design van de Metris S elektronische mengkraan, die in 2006 de Red Dot Award heeft gekregen voor haar uitzonderlijke ontwerpkwaliteit. De handtekening van de bekende designer Philippe Starck vinden we terug in de nieuwe elektronische kranen van de collectie Axor Starck en Axor Starck X. De elektronische infrarood-benaderingsschakelaars in deze mengkraan komen uitstekend tot hun recht in openbare wasgelegenheden die druk worden bezocht. Een sensorzone van 200 millimeter regelt de aan-/uit-functie, zodat de kranen niet moeten worden aangeraakt. Ze zijn dus uiterst hygiënisch en moeten ook minder worden gereinigd.

De infraroodschakelaar regelt het waterverbruik overeenkomstig de actuele behoefte, waardoor het water uitzonderlijk kort blijft nalopen. Maar het is niet alleen deze nauwkeurig geregelde werkingstijd waardoor de infraroodkranen zeer zuinig omspringen met water en energie. De EcoSmart-technologie werd ook op deze kranen toegepast, zodat het waterdebiet beperkt is tot ongeveer 6 liter per minuut. Dankzij de kwaliteitsvolle uitvoering, de aerator met diefstalbeveiliging en de automatische waterstop, die na 60 seconden in werking treedt als de infraroodschakelaar bewust wordt geactiveerd of per vergissing in continue werking wordt geschakeld, is de lange levensduur van deze kranen in openbare plaatsen verzekerd.

Alle elektronische kranen kunnen worden gevoed met batterijen of via het stroomnet, en werken met of zonder temperatuurregeling. Bij batterijvoeding komt pas goed tot uiting hoe zuinig deze kranen met energie omspringen: de mengkraan kan ongeveer 200.000 keer worden bediend voor de batterij moet worden vervangen. Bij de modellen Axor Starck, Axor Starck X en Talis S2 verloopt de vervanging van de batterijen bovendien uiterst eenvoudig, dankzij het vlot toegankelijke batterijvak. Deze kranen zijn ook uitgerust met een saffier-kristal infraroodvenster, dat minder gevoelig is voor krassen en daglicht dan de kunststof versie.