Duurzaam Bouwen

Groene vibes in de keet!

Het merendeel van de jeugdlokalen en –huizen is niet bepaald duurzaam te noemen. Om hier verandering in te brengen vanaf de volgende (ver)bouw(ing), lanceerde VIBE vzw het Project Duurzame Jeugdwerkinfrastructuur. Het resultaat, een reeks handige fiches, stappenplannen en een model subsidiereglement, is vanaf vandaag beschikbaar op www.vibe.be.

Ruimte voor verbetering
Jeugdwerkinfrastructuur wordt zelden gebouwd of aangepast met oog voor duurzaamheid: de gebouwen worden niet of slecht geïsoleerd en er wordt veel gebruik gemaakt van petrochemische materialen en materialen die niet stevig genoeg zijn voor hun doel.

Daarom zette VIBE vzw in samenwerking met Locomotief en met de steun van de Vlaamse overheid het Project Duurzame Jeugdwerkinfrastructuur op de rails. Hiermee wil VIBE zowel de lokale jeugdgroepen en overheden als de nationale koepels van het jeugdwerk en de betrokken bouwprofessionelen informeren en bijstaan om zo een meer toekomstgerichte jeugdinfrastructuur te ontwikkelen.

Gereedschapskist
VIBE stoomde heel wat informatie klaar. Per doelgroep werden aangepaste documenten opgesteld om hen op weg te helpen naar gezondere en groenere constructies. Al deze ‘tools’ staan gratis ter beschikking als download op de VIBE-website (www.vibe.be > Downloads > Jeugdwerkinfrastructuur). Elke doelgroep kreeg bovendien een eigen webpagina die vermeldt wat zij uit het project kunnen halen (www.vibe.be> Wat doet VIBE?).

Allereerst zijn er de stappenplannen voor zowel nieuwbouw als verbouwingen. Ze zijn een algemene handleiding voor de jeugdverenigingen (en hun architect) om hun duurzame droom waar te maken.
Daarnaast werkte VIBE een ‘educatief en participatief model’ uit met de naam ‘Leer-mee(r)-map’. In deze map kan de leiding tips terugvinden om de groep warm te maken voor duurzaam bouwen.
Een laatste werkmiddel voor deze doelgroep bestaat uit handige doe-het-zelf-fiches. Met deze fiches kunnen de jeugdverenigingen zelf aan de slag om te isoleren, een binnenmuur te bouwen…

Naast de documentatie zorgt VIBE ook voor individuele begeleiding van jeugdverenigingen die denken aan een duurzame (ver)bouw(ing). Wie hiervoor interesse heeft, kan contact opnemen via onderstaande gegevens.

Andere doelgroepen
Architecten en andere deskundigen komen aan hun trekken dankzij de technische fiches met beschrijvingen en tekeningen van opbouwen, de keuzes van materialen van ruwbouw tot afwerking…
Het model voor gemeenschappelijk subsidiereglement geeft lokale overheden een aanzet voor de uitbouw van steunmaatregelen voor duurzame initiatieven.

De folder van het project kan opgevraagd worden bij VIBE vzw (Grotesteenweg 91, 2600 Antwerpen-Berchem, tel: 03/218.10.60).