Tuin

Groene parking benut ten volle het landbouwlandschap

Op de dag van de Landbouw, 16 september, werden de mooiste land- en tuinbouwbedrijven van de provincie Antwerpen in de bloemetjes gezet. In aanwezigheid van gedeputeerde Ludo Helsen werden de laureaten van de wedstrijd 'Erfbeplanting en Landschapsintegratie' bekend gemaakt. De eer ging naar: Daniël Wens uit Oud-turnhout, Corneel Oostvogels uit Hoogstraten, Frank Schelfhout uit Bornem en Jack Van Looveren uit Brecht.

"Vogels verschillen het meest van de mens omwille van het feit dat zij kunnen bouwen en toch een landschap laten zoals het ervoor was" sprak Ludo Helsen de deelnemers toe. "Met deze prijs wensen we die bedrijven in de kijker te plaatsen die aantonen dat het mogelijk is om op het bedrijf economie, natuur en landschap te verzoenen en zo in te spelen op de huidige visie over duurzaamheid. Want aandacht besteden aan de impact van je bedrijf op het landschap is investeren in de toekomst.

"Jullie bouwen niet alleen al doende aan een positief imago van de land- en tuinbouwsector maar dragen ook jullie steentje bij tot het verhogen van de ruimtelijke belevingswaarde van het platteland" aldus gedeputeerde Ludo Helsen. Bij de beoordeling door de jury hechtte men dit jaar, naast erfbeplanting groot belang aan de integratie in het landschap. Zo werd o.a. nagegaan of de beplanting zich niet beperkt tot de woning of de bedrijfsgebouwen, maar aansluit met de omliggende bedrijfsgronden en het landschap.

Laureaat: melkveebedrijf met groene parking

Het verbrede melkveebedrijf (hoeve-ijs), uitgebaat door Daniël Wens en Betty Smets uit Oud-Turnhout, werd bekroond als laureaat. Zij hebben hun bedrijf op een originele, losse en natuurlijke manier geïntegreerd in zijn omgeving. Hun 'groene' parking is een geslaagd voorbeeld om het landbouwlandschap ten volle te benutten, enerzijds als parking en anderzijds als terraszone voor de ijsjeseters

Nevenprijzen
Daarnaast werden er nog een aantal nevenprijzen uitgedeeld aan volgende bedrijven: de prijs voor de mooiste erfbeplanting ging naar Corneel Oostvogels en Martha de Schutter uit Hoogstraten (varkensbedrijf), de prijs voor "Agrarische architectuur in het landschap" naar Frank Schelfhout en Chris Stevens (tuinbouwbedrijf, volle groenten) uit Bornem en de prijs voor "typevoorbeeld hedendaags landbouwbedrijf"ging naar Jack Van Looveren en Annemie van Dijck (varkensbedrijf) uit Brecht.

Op de foto: Zicht op de groene parking