Duurzaam Bouwen

Groene gevel van 50.000 levende planten in Antwerpen

Groene gevel van 50.000 levende planten in Antwerpen
Greenhouse Antwerp is een innoverend gerenoveerd kantoorgebouw van Intervest dat gisteren is ingehuldigd door Vlaams Minister Philippe Muyters en Schepen Rob Van de Velde. CONIX RDBM Architects heeft de gevelrenovatie van het kantoorgebouw voor haar rekening genomen. De voorgevel van het kantoorgebouw is voorzien van een levende plantenmuur, een primeur voor de stad Antwerpen. Door de modernisering van de gevel en van de inkom kreeg het gebouw een eigentijds en open karakter.

De gelijkvloers werd met de eerste verdieping verbonden door het optrekken van een nieuwe vliesgevel van twee bouwlagen hoog. Het kantoorgebouw dateert uit 1988 en de gesloten delen van de voorgevel bestonden uit natuursteen en aluminium. Deze werden vervangen door een ‘groene gevel’.

Greenhouse Antwerp is afgestemd op het huidige nieuwe werken. Zo bieden de eerste twee verdiepingen met RE:flex ruimte voor start-ups en co-working met een ruim aanbod aan flexibele vergaderruimtes.

Groene gevel van 50.000 levende planten in Antwerpen

Duurzaamheid in architectuur is één van de aspecten die CONIX RDBM Architects verdedigt. Als architectenkantoor streven we ernaar om in al onze gebouwen minder energie en materiaal te verbruiken. De gebouwde omgeving is een van de belangrijke sectoren voor duurzame doelstellingen zoals CO2-reductie. We zijn er ons van bewust dat de manier van bouwen, beheren, renoveren en onderhouden van gebouwen van grote invloed is op deze doelstellingen. Het vergroenen van daken en gevels is een huidige trend en draagt bij tot duurzaam bouwen. Zo zijn er aanzienlijke voordelen in het aanbrengen van ‘verticale’ vegetatie.

De groene gevel helpt de luchtverontreinigende stoffen zoals fijnstof deeltjes en koolstofdioxide te verminderen. Daarnaast vermindert de vegetatie de windsnelheid langs gevels. Resultaten toonden ook aan dat verticaal groen een positief effect heeft op de isolerende eigenschappen van gebouwen. Naast de isolerende eigenschappen leidt de combinatie van substraat, planten en de ingebedde lucht in het groene gevelsysteem tot een goede geluidsisolatie. Het substraat blokkeert lagere geluidsgolven, terwijl planten hogere frequenties tegenhouden. Een groene gevel geeft ook meer rust in het kantoor en creëert een prettigere omgeving om op uit te kijken vanuit een ander gebouw of vanaf de begane grond. Het verhoogt hiermee de kwaliteit van leven van bewoners en voorbijgangers.

Naast de groene gevel werd het glas op het gelijkvloers en op de eerste verdieping vervangen door grote glazen puien. De ramen op de verdiepingen werden vervangen door aluminium kaders waardoor ze een mooi contrast vormen met het groen van de gevel. Bij de inkom en de doorgang krijgt de gevel een accent van een stalen, lamellen structuur.

Groene gevel van 50.000 levende planten in Antwerpen

Ook interessant