Nieuwbouw

Groen licht voor Spuiforum Den Haag

In het centrum van Den Haag verrijst tussen nu en 2018 het Spuiforum. De gemeenteraad van de hofstad ging daar donderdagavond definitief mee akkoord. Over het gebouw was en is veel te doen. Door de ophef dreigde de Haagse coalitie in de zomer te vallen. Het door Neutelings Riedijk Architecten ontworpen Spuiforum moet het onderkomen worden van het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. De Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater worden daarvoor gesloopt. Den Haag heeft maximaal 181 miljoen euro over voor het project.

Bij de vergadering donderdag stemde de gemeenteraad in met het bestemmingsplan voor het gebied waar het theater moet komen. Het bestemmingsplan is een gedetailleerde plattegrond waarin staat wat voor activiteiten ergens mogen komen.

Het is de laatste stap in de aanloop naar de bouw. Na de goedkeuring mag de gemeente nu zoeken naar bedrijven die het theater gaan bouwen.

Niet populair

Het project is niet populair in Den Haag, blijkt uit peilingen. Maar wethouder Marnix Norder (stadsontwikkeling) is optimistisch. "Draagvlak ontstaat als je begint. Dit wordt geweldig, een brandpunt van cultuur midden in de stad. Het is zo helder dat dit een verbetering is."

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant