‘Groen’ is een te grijs gebied: misleiding op verfetiketten

5 november 2015 Bron: Talkabout
Duurzaam wonen is een steeds vanzelfsprekender thema. Maar bij het stylen van ons interieur kiezen we nog te vaak voor een vervuilende verf. Veelal onbewust, want in onze verfkeuze worden we te pas en te onpas op het verkeerde been gezet. Verfproducenten strooien royaal met termen als ‘ecofriendly’ of ‘milieuvriendelijk’ op hun verpakkingen, terwijl dit niet klopt. ‘Groen’ is kennelijk nog een te grijs gebied. Verfdeskundige Christel van Bragt, al jaren pleitbezorgster voor ecologische verfsoorten, verbaast zich hierover. “Verf is een ondoorzichtig product voor de consument. Dat moet en kan echt anders.”

Misleidend etiket

Bij het selecteren van onze interieurverf maken we gelukkig steeds vaker een milieubewuste keuze. Wat we hierbij niet weten, is dat verfproducenten vaak moedwillig onduidelijk zijn over de samenstelling van hun producten. Vrijwel alle verfsoorten bevatten niet-afbreekbare ingrediënten: chemische oplosmiddelen en giftige pigmenten. Dit terwijl de etiketten en stempels op de verpakking ons anders willen doen geloven. “De restanten van deze verf horen gewoon thuis bij het chemisch afval”, aldus Christel van Bragt. “Deze verfsoorten dragen dus absoluut niet bij aan een beter milieu of goede gezondheid.”

100% afbreekbaar

Verfgebruik in ons interieur kan en moet milieubewuster. Vanuit deze overtuiging startte Van Bragt een aantal jaar terug haar eigen verflijn: Amazona. Het Amazona-assortiment bevat onder andere een volledig biologisch afbreekbare krijtverf. De verf is ambachtelijk vervaardigd uit uitsluitend hoogwaardige, minerale bestanddelen en natuurlijke pigmenten. Dit maakt de krijtverf 100% natuurlijk en daarmee uniek bij ons. Het vooroordeel dat ecologisch ook duur is, wuift Van Bragt resoluut weg: “Amazona is niet duurder dan andere A-merken.”

Natuurlijk kleurpigment

Doordat Amazona krijtverf alleen natuurlijke kleurpigmenten bevat ontstaan levendige, diepe kleuren. Een Amazona-muur is daardoor altijd anders; de tint verandert met het seizoen en de lichtinval. Het pigment zorgt bovendien voor een perfecte dekking, wat de verf veelzijdig en gemakkelijk toepasbaar maakt. “Het is niet nodig om je meubels eerst te schuren of ontvetten met agressieve middelen, je kunt direct aan de slag. En op je muren is één verflaag vaak genoeg.” Van Bragt wil interieurliefhebbers zoveel mogelijk adviseren en inspireren met haar ecologische verf en de veelzijdigheid ervan. Haar bevindingen bundelde ze in haar boek ‘Krijtverf en Kalkwas’.

2 december verhuist Amazona naar Landgoed Zonnestraal in Hilversum, een unieke locatie waar uitsluitend zorg- en gezondheidsgerelateerde organisaties en dienstverleners zich mogen vestigen. “Het is uniek dat een verfmerk hiervoor geselecteerd wordt. Een betere bewijsvoering voor ons verhaal is er toch niet?”

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo