Interieur

Gloeilamp van 60 watt maakt morgen plaats voor spaarlamp

Vanaf morgen, 1 september, verdwijnt de gloeilamp of het peertje van 60 watt definitief. Deze worden best vervangen door spaarlampen van 11 watt of LED-lampen van 12 watt. Dat meldt Agoria, de federatie van de technologische industrie. Moderne spaarlampen zijn tot 80 procent energiezuiniger en gaan tot 15 maal langer mee dan de klassieke gloeilamp. Een vijfde van de elektrische consumptie van de gezinnen in ons land gebeurt met verlichting. Volgens Agoria kan de CO2-uitstoot door verlichting van de gezinnen in ons land met de helft verminderd worden tegen 2016.

Eerder al verdwenen ook de gloeilamp van 100 en 75 watt uit de winkel. Vanaf 1 september 2012 is het de beurt aan de gloeilampen van 7 tot 40 watt. En tegen 2016 zullen ook de laagefficiënte halogeenlampen verdwijnen. Na die datum mogen enkel nog de energievriendelijkere spaarlampen, LED-lampen en hoogrendements halogeenlampen verkocht worden. Agoria, dat de Belgische verlichtingsproducenten vertegenwoordigt, is tevreden dat de Europese instanties rekening hebben gehouden met de technische mogelijkheden van de producenten en het verbod op gloeilampen gefaseerd invoeren.

Belg houdt van spaarlampen

Het geleidelijke verbod op peertjes, is ook te merken in het koopgedrag van de Belgische consument. In 2001 werden voor iedere verkochte spaarlamp nog 10 gloeilampen verkocht. In 2011 is de verhouding één spaarlamp voor 2 gloeilampen. En ook LED-lampen verkopen steeds beter. Vorig jaar verdubbelde de verkoop hiervan in ons land.

Goed voor de portemonnee …

Spaarlampen kosten meer in de winkel, maar Agoria wijst erop dat die hogere prijs zo terugverdiend wordt door hun lagere energieverbruik en langere levensduur: moderne spaarlampen besparen tot 80% en kunnen tot 15 maal langer meegaan dan de klassieke gloeilamp. De levensduur van bepaalde LED-lampen bedraagt zelfs tot 40 maal de levensduur van gloeilampen. Volgens Agoria zal de prijs van spaarlampen en LED-lampen de komende jaren verder dalen.

… en het milieu

Verlichting bij gezinnen in ons land is jaarlijks goed voor 3 procent van het totale elektriciteitsverbruik in ons land. Nog een vergelijking: het verdwijnen van de gloeilampen tegen 2016, levert de EU een energiebesparing op die goed is voor het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Roemenië.

Toch nog deze ecotip : spaarlampen bevatten kleine kwikhoeveelheden en moeten gerecycleerd worden. Agoria wijst er op dat spaarlampen bij hun levenseinde niet in de vuilbak mogen worden gegooid, maar dankzij Recupel gratis kunnen worden binnen gebracht in het containerpark of in de winkel.

Oude lamp vervangen door spaarlamp ?

De Europese commissie ontwikkelde een handige tool om te ontdekken door welke spaarlamp je oude gloeilampen kunt vervangen:

ec.europa.eu/energy/lumen/wizard/index_nl.htm