Nieuwbouw

Glazen labyrint van 25 meter hoogte

Het Achterhoekse plaatsje Ruurlo krijgt naar alle waarschijnlijkheid een glazen labyrint van 25 meter hoogte. Het Gelderse provinciebestuur heeft besloten de stichting Labyrint Ruurlo ruim 75.000 euro subsidie te geven om een definitief ontwerp uit te laten werken.

Het glazen labyrint, dat wordt gebouwd in de vorm van een piramide, is oorspronkelijk een idee van de in 1999 overleden Benedictijner monnik Henri Boelaars. Deze monnik van abdij De Slangenburg in Doetinchem was gefascineerd door de Duitse mystica Hildegard von Bingen. Von Bingen had een visioen van een tweedimensionaal doolhof, dat mensen steeds hoger en dus dichter bij God bracht. Boelaars besteedde een groot deel van zijn leven aan het ontwerpen van een plexiglazen maquette van het visioen.

Glazen constructie
De bouw van het labyrint gaat tussen de vier en zeven miljoen euro kosten. Het is de bedoeling dat de constructie vrijwel helemaal van glas wordt. Dragende stalen kabels worden weggewerkt in hoeken. Via trappen en liften kunnen bezoekers de piramide beklimmen. Hoewel het glazen labyrint in de eerste plaats een kunstwerk is, onderzoekt de stichting nog of er ook andere toeristische voorzieningen zoals een restaurant gerealiseerd kunnen worden.