Glasprestaties versus esthetiek

5 juli 2018 Bron: Guardian Glass
Glasprestaties versus esthetiek
Foto: Guardian Glass - ©Gonzalo Botet
Verschillende gebouwen hebben ook verschillende behoeften op het gebied van esthetiek, prestaties en functie. Er zijn maar weinig bouwmaterialen die een zodanig grote impact op al deze drie gebieden kunnen hebben als glas. De esthetiek, de prestaties – en de functie – van glas zijn intrinsiek met elkaar verbonden; ze kunnen niet los van elkaar worden beschouwd. Heel wat esthetische kenmerken van glasproducten kunnen met meerdere prestatiekenmerken worden geleverd en omgekeerd. Kies het juiste glas en architecten kunnen van de beste prestaties in combinatie met het meest aantrekkelijke uitzicht profiteren.

De laatste decennia is de glasindustrie in een prestatierace verwikkeld, maar de prestatiewinsten worden steeds kleiner naargelang de glastechnologie zich ontwikkelt. Deze kleine prestatieverbeteringen gaan vaak ten koste van de esthetiek van glas.

Als we de selectiviteit van glas zouden verbeteren (d.w.z. de verhouding tussen lichttransmissie en de zontoetredingsfactor), zouden de esthetiek van het glas en de kleur van het licht in het gebouw voor de architect en het comfort van de bewoners van het gebouw vermoedelijk niet aantrekkelijk zijn.

De actuele trends voor glazen gevels zijn neutraliteit, hoge lichttransmissie, reflectievermogen (glas dat heel reflecterend is of zo weinig mogelijk reflecteert), grote glasafmetingen en vormen (bv. gebogen glas).

Glasprestaties versus esthetiek
Foto: Guardian Glass - ©Gonzalo Botet

Guardian Glass heeft daarom een moedige stap gezet in de richting van een andere visie voor ons productaanbod. Ons doel is om de best presterende en meest aantrekkelijke glasproducten in de industrie aan te bieden. Door het integreren van flexibiliteit, kleur en functie helpen onze producten architecten bij de realisatie van hun meest geïnspireerde ideeën.

We werken nu heel hard om onze klanten glasproducten te bieden met hoge prestaties, maar zonder aan esthetiek in te boeten. We hebben onlangs nieuwe glasproducten gelanceerd met een verbeterde esthetiek en een neutralere en consistentere kleur ongeacht de kijkhoek.

Laat ons eens naar een recent voorbeeld kijken:

Guardian SunGuard SNX 60

Ons gecoat zonwerend glas SunGuard SNX 60 is een goed voorbeeld van een product dat we recent hebben gelanceerd met een verbeterde esthetiek en bijna gelijkaardige prestatieniveaus als zijn voorganger.

SunGuard SNX 60 is zonwerend glas met zgn. triple silver coating, hoge prestaties, energie-efficiëntie en een verbeterde esthetiek. Het heeft een consistent neutraal, transparant uitzicht. Het glas laat 60% van het natuurlijk daglicht binnen en maar 29% van de zonnewarmte en heeft een hoog thermisch isolatieniveau.

SunGuard SNX 60 werd voor het project La Casa del Desierto - ‘Het huis in de woestijn’ - gekozen. Dit veeleisende, maar creatieve project door Guardian Glass werd onlangs in de woestijn van Gorafe in Spanje voltooid. Het project had een duidelijke doelstelling: via ervaring uit de eerste hand, over de vier seizoenen van het jaar heen, het belang aantonen van glas in ons dagelijks leven en dit in een van de meest ruwe en extreme gebieden in Europa!

Glasprestaties versus esthetiek
Foto: Guardian Glass - ©Gonzalo Botet

La Casa del Desierto staat op een houten structuur en is volledig beglaasd met energie-efficiënt glas van Guardian, waaronder SunGuard SNX 60. Het ontwerp van dit milieuvriendelijke, energie-efficiënte huis is het resultaat van het bundelen van de krachten van een groot, ervaren team van architecten en glasspecialisten, ingenieurs en adviseurs.

Werken met partners om specifieke kwesties op te lossen

Guardian Glass werkt ook nauw samen met partners uit de industrie om doeltreffende glasoplossingen aan onze klanten voor te stellen die volledig zijn getest en goedgekeurd voor specifieke toepassingen en om welbepaalde uitdagingen aan te kunnen. Dat betekent dat we specifieke oplossingen aan architecten, gevelbouwers en onze klanten willen voorstellen voor problemen waarmee zij worden geconfronteerd.

Enkele voorbeelden:

Guardian TEA-systeem

Een andere recente ontwikkeling van Guardian Glass (die ook in La Casa del Desierto wordt gebruikt) is het Guardian TEA-systeem (of “True Edge Application”). Deze unieke technologie verbetert de kwaliteit en vermindert de benodigde tijd voor de randemaillering van warmtebehandelbaar glas van Guardian met sputtercoating.

Het Guardian TEA-systeem is in nauwe samenwerking met Ferro - een van ‘s werelds toonaangevende leveranciers van glas email producten - ontwikkeld en is niet alleen sneller en betrouwbaarder dan conventionele methodes (met een perfect egaal oppervlak met uitstekende optische kwaliteiten als resultaat), maar vermindert ook de doorlooptijden voor structureel glas-producten. De technologie vermindert effectief het aantal nabewerkingsstappen in één proces, waardoor de beglazing sneller aan de klant wordt geleverd.

Het Guardian TEA-systeem wordt aangebracht op de met het sputtering-procedé gecoate glassubstraat, geeft een sterk, egaal oppervlak dat zorgt voor een betrouwbare hechting in structureel glas-toepassingen, inclusief gevels, volglazen hoeken, dakbeglazing, glazen lamellen, kiep- en draairamen in volledig beglaasde gevels en glazen vinnen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo