Glasplaten op maat: tips en tricks

Bron: Bouw & Wonen
Glasplaten op maat: tips en tricks
Je bent op zoek naar een glasplaat voor je raam, voordeur of schuur? Vaak moet deze dan op maat worden gemaakt om deze passend te maken. Een van de voornaamste voordelen van gelaagd en gehard glas is dat het niet uit elkaar valt in duizenden glasparels, maar bij een breuk door kunststof folie bij elkaar gehouden wordt. Dat is niet alleen veiliger tegen inbrekers, maar ook voor jezelf. Hieronder lees je nog meer over de voordelen van geharde en gelaagde glasplaten op maat.

Variaties van glasplaten

Glas is er in allerlei soorten uitvoeringen. Een voorbeeld is gehard of gelaagd glas. Door dit toe te passen combineer je het beste van twee glassoorten: de kracht van gehard glas met de veiligheid van gelaagd glas. Binnenshuis is gehard of gelaagd glas tevens een geschikte glassoort voor de glazen douchewand, glazen schappen en glazen tafelbladen. Doordat het glas bij elkaar gehouden wordt loop je minder risico op verwondingen door glasscherven en vallende stukken. Daarnaast breekt het glas minder snel, met name wanneer je kiest voor extra gelaagd glas. Dat brengt ons ook naar de volgende tip: glasplaten zijn tegenwoordig beschikbaar tot wel 3 lagen dik wat zorgt voor perfecte isolatie. Met een raam van deze dikte behoort warmteverlies tot de verleden tijd!

Verschillende afmetingen, zonwerend en andere technische snufjes

Gehard of gelaagd glas is beschikbaar in verschillende afmetingen en diktes, variŽrend van 44.2 tot 88.2 millimeter. Als je voor gehard glas kiest kun je kiezen uit geluids-, brand- of zonwerend of gekleurd glas. Je kunt de afwerking zelf bepalen, waarbij je kan kiezen uit ronde afwerking, een schuine zijde of wellicht een ruiten glasplaat. Het gehard/gelaagd glas wordt met afgewerkte randen bij je afgeleverd, omdat de randen al voor het hardingsproces worden geslepen. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat het glas breekt tijdens het proces.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo