Vastgoed

Geschillen bij Huurcommissie zinvol

Huurders van woningen die een procedure beginnen bij de Huurcommissie, kunnen veel geld besparen. Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de huurders die de Huurcommissie inschakelen om te beoordelen of er een te hoge starthuurprijs wordt betaald, gelijk krijgt.

De huurders mogen van de Huurcommissie gemiddeld 80 euro per maand minder gaan betalen. Overigens neemt het aantal huurcommissiezaken de laatste jaren stelselmatig af. Dit heeft vooral te maken met de beperking van de jaarlijkse huurverhoging tot inflatie. De meeste huurgeschillen komen voor in de grote steden (met Amsterdam als koploper). Door de bank genomen betreft het met name huurgeschillen in de particuliere huursector.

Ook huurders die te maken hebben met onderhoudsgebreken in de woning doen er verstandig aan de Huurcommissie in te schakelen. De Huurcommissie oordeelde in 40 procent van de gevallen dat de gebreken aanleiding waren om gemiddeld 90 euro per maand op de huurprijs te korten.

Verder is gebleken dat verhuurders tevreden zijn met de Huurcommissie. Zij hebben waardering voor de dienstverlening en maatschappelijke functie van de Huurcommissie en vinden het belangrijk dat de Huurcommissie bestaat. Dit staat allemaal te lezen in het rapport Vervolgmeting maatschappelijk rendement van de huurgeschillenbeslechting.