Gerechtsgebouw Hasselt is nu officieel geopend

  BE   16 september 2013 Bron: Regie der gebouwen
Gerechtsgebouw Hasselt is nu officieel geopend
© Reynders
Servais Verherstraeten, Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen, opende afgelopen vrijdag het nieuwe gerechtsgebouw (Parklaan 25) in Hasselt. Het gebouw bevindt zich in de directe nabijheid van het station en is dankzij zijn vormgeving een echte landmark geworden in het stedenbouwkundig weefsel van de stad. Servais Verherstraeten: “De gebouwen waarin de gerechtelijke diensten in Hasselt vroeger waren gehuisvest, waren niet meer functioneel en boden weinig comfort aan de gebruikers. Daarom werd beslist om de diensten te centraliseren op een nieuwe locatie die bij voorkeur gemakkelijk bereikbaar zou zijn voor de burger. Uiteindelijk werd gekozen voor het project van het nieuwe kantoorgebouw in de Hasseltse stationsomgeving. Mits de nodige aanpassingen aan het ontwerp van het gebouw werd het omgevormd tot een functioneel gerechtsgebouw. De Regie der Gebouwen huurt het gebouw voor een periode van 36 jaar.”

Onder de hazelaar

De architectengroep TWINS die samengesteld is uit drie architectenbureaus: Jürgen Mayer (Berlijn), a2o (Hasselt) en Lens°ass (Hasselt) ontwierp een eigentijds gerechtsgebouw met een specifiek gelaat.

De opvallende vorm van het gerechtsgebouw is geïnspireerd op de hazelaar. In vroegere tijden geloofde men dat hazelaars magische krachten hadden, en er werd vaak recht gesproken onder deze bomen. De naam Hasselt komt ook van ‘Hasaluth’, een plaats waar hazelaren staan. Bovendien prijken er drie hazelaren op het wapenschild van de stad.


© Marc Scheepers

Het gerechtsgebouw

Het gebouw bestaat uit twee organische volumes, enerzijds een torenvolume dat de skyline van Hasselt doorklieft en zo letterlijk en figuurlijk een oriëntatiepunt wordt in de stad, anderzijds een horizontaal basisvolume dat verbinding zoekt met het voorliggend park. Het hoofdgebouw (de sokkel) bestaat uit 6 bouwlagen en bevat kantoren en zittingszalen. De bibliotheek op het gelijkvloers is apart bereikbaar en wordt gemeenschappelijk gebruikt door de Universiteit Hasselt en de gerechtelijke diensten. In het boomgebouw (het torenvolume) zijn de administratieve diensten gehuisvest. Het personeelsrestaurant bevindt zich op de hoogste verdieping. Er werken zo’n 400 personeelsleden in het gebouw, naast het grote aantal bezoekers (burgers die naar een zitting komen, advocaten, politie, enz.). Onder het complex bevinden zich archieven en een grote parking waarvan meer dan honderd parkeerplaatsen worden voorbehouden voor de gerechtelijke diensten. De rest van de parking is publiek.
Het gerechtsgebouw is opgebouwd met een dubbele gevel waarvan de binnengevel volledig in glas is uitgevoerd. Dit zorgt voor transparantie in het gebouw. De dubbele gevel waarborgt een goed thermisch comfort van de gebruikers in de winterperiode en heeft akoestische troeven.

De toren is voorzien van een buitenschil die ingevuld is met glas en geperforeerde aluminium platen. De structuur in de buitengevel is voorzien met houten gelamelleerde balken en kolommen. Het gebouw en zijn technische installaties zijn ontworpen in het licht van duurzaam energiegebruik.


Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo