Nieuwbouw

Eerste steenlegging gerechtsgebouw Hasselt een feit

In Hasselt werd afgelopen vrijdag de symbolische eerste steen gelegd van het nieuwe gerechtsgebouw. Hiermee luidt het stadsbestuur de langverwachte metamorfose van de stationsomgeving in. Tegen 2010 zou het nieuwe gerechtsgebouw er moeten staan. De stationsomgeving is een van de strategische projecten die de stad gepland heeft. In de buurt van het Vlaamse Huis is vrijdag de eerste steen gelegd voor het nieuwe gerechtsgebouw van onze provinciehoofdplaats.

In een eerste fase binnen het project van de stationsomgeving werd de parkeergarage met ruim 800 plaatsen afgewerkt. Deze wordt afgewerkt met een daktuin die als perfecte omgeving zal fungeren voor het nieuwe gerechtsgebouw. In het centrale gedeelte herken je duidelijk de structuur van een boom. Deze figuur staat symbool voor twee aspecten. Het eerste is misschien het meest voor de hand liggende. Op het wapenschild van de stad prijken drie hazelaren. De tweede vergt een kleine geschiedenisles. De eerste vormen van rechtspraak grepen plaats onder de beschutting van het bladerdak van de grote bomen die centraal in dorp of stad stonden.

Nieuwe grandeur

Volgens minister van Justitie Jo Vandeurzen is een geschikte huisvesting van belang voor een adequate rechtsbedeling en zo'n eerste steen is daarom de inleiding van een sterkend verhaal. “Antwerpen en Gent zijn actuele voorbeelden die de grandeur van weleer hebben vertaald in een moderne vorm, die dan ook meer zijn dan grote kantoorgebouwen”, vertelde de minister. Dat geldt ook voor Hasselt. Het nieuwe gerechtsgebouw in Hasselt zal plaats bieden aan 80 magistraten en 225 leden van de administratie en griffie.

Hof van Beroep

Minister Vandeurzen heeft naar aanleiding van het toekomstige gerechtsgebouw nog plannen: “Complementair en supplementair aan het project videoconferentie, dat de mobiliteitsproblematiek ondervangt, willen we daarom met de zetel, het parket en de griffie de mogelijkheid onderzoeken om een aantal zittingen van het Hof van Beroep te Antwerpen in Limburg te houden”. De Eerste Voorzitter van het hof van Beroep te Antwerpen werkt momenteel aan een voorstel om in 2009 op experimentele basis één keer in de maand één civiele kamer en één strafkamer in Hasselt te laten zetelen. In de verdere uitvoering van de plannen van het nieuwe gerechtsgebouw werd hiermee alvast rekening gehouden.

Ook interessant