Nieuwbouw

Gentse WATT-wijk officieel geopend door burgemeester De Clercq

Gentse WATT-wijk officieel geopend door burgemeester De Clercq
Gents burgemeester Mathias De Clercq heeft afgelopen zaterdag de nieuwe woon- en werkwijk WATT, aan de Nieuwewandeling, officieel geopend. Goed vier jaar geleden vond je er nog de overblijfselen van de vervuilde Elektrion-fabriek, een producent van motorolie. Vandaag vertoef je er in de duurzaamste wijk van Gent, waar fossiele brandstoffen volledig verbannen zijn door een geothermisch netwerk. Bovendien is er zo’n 2.000 vierkante meter groen aangelegd - op een locatie die vroeger volledig gebetonneerd was - en zijn er een 30-tal regenwatertanks geïnstalleerd.

Het is zover: de bouwwerken van de splinternieuwe Gentse woon- en werkwijk tussen de Nieuwewandeling en de Pieter Colpaertsteeg zijn volledig afgerond. Burgemeester Mathias De Clercq heeft vandaag het symbolische lint geknipt waarmee de WATT-wijk nu officieel geopend is. De stadsontwikkeling is een zogeheten ‘brownfield’ project, waarbij de vastgoedontwikkelaar eerst een oude, vervuilde industriële site afbreekt en het hele terrein grondig saneert, om er vervolgens een nieuwe toekomst aan te geven. En in dit geval: een opvallend groene en duurzame toekomst, want projectontwikkelaar Revive heeft alles op alles gezet om fossiele brandstoffen volledig uit de wijk te verbannen.

“Dat is vooral gelukt dankzij het geothermische netwerk, het kroonjuweel van de site, met 25 leidingen die tot wel 75 meter diep gaan. Door dat netwerk te koppelen aan de vloerverwarming, aangevuld met een aantal individuele warmtepompen en het nieuwste balansventilatiesysteem, houden we de hele WATT-wijk vrij van fossiele brandstoffen. Zowel de kantoren als woningen worden op deze manier verwarmd én gekoeld.”

Alexandre Huyghe, CEO Revive


Daarnaast is ook aan duurzaam watergebruik gedacht: er zijn een 30-tal grote regenwatertanks geïnstalleerd, met een totale opslagcapaciteit van zo’n 100.000 liter regenwater.

Gentse WATT-wijk officieel geopend door burgemeester De Clercq

Metamorfose

De voormalige Elektrion-fabriek heeft bovendien niet alleen plaats gemaakt voor 74 woningen en 2.000 vierkante meter kantoren. Bijna 20 procent van de vroeger volledig gebetonneerde site is vervangen door groene ruimte, goed voor nog eens 2.000 vierkante meter. In de kantoren - ‘WATT The Firms’ gedoopt - zijn vandaag al 18 bedrijven gevestigd. Ook Revive zelf nam er meteen bij de oplevering van de kantoren al zijn intrek. Momenteel zijn er nog maar twee bedrijfsruimtes beschikbaar.

“Voor ons is het totaalplaatje enorm belangrijk: een stadsontwikkelingsproject anno 2020 mag niet alleen pure huisvesting en/of kantoren bieden. Je moet in de eerste plaats aan de leefbaarheid denken. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het er aangenaam vertoeven is? Enerzijds is groene ruimte daarbij cruciaal, zowel op als rond de site. De ligging van de wijk aan het Groenevalleipark en de Coupure is daarom ideaal. En anderzijds moet je ook aan andere ontspanningsmogelijkheden denken. In het geval van WATT: de speelzone voor de kinderen, de buurtschuur, het restaurant Rizoom, ... Neem daar nog enkele handelsruimtes en twee praktijken - een kinesist en een psycholoog - bij, en je hebt een volwaardige stadswijk die écht leeft.”

Alexandre Huyghe, CEO Revive


De WATT-wijk blijkt intussen alvast populair onder de Gentenaars: hoewel de bouw vandaag pas volledig afgewerkt is, is de wijk al quasi volledig bewoond, goed voor zo’n 200 bewoners.

Gentse WATT-wijk officieel geopend door burgemeester De Clercq

Stadskankers

Het gaat overigens niet over het enige ‘brownfield’ project dat vastgoedontwikkelaar Revive momenteel in Gent bouwt. Ook de oude Sidaplax-fabriek in Gentbrugge en de Vynckier-fabriek aan de Nieuwevaart krijgen een duurzame toekomst.

“Het is geen geheim dat het Gentse woningaanbod de laatste jaren de vraag niet meer kan volgen. De stad krijgt er elk jaar immers een 2.000-tal inwoners bij. De beste oplossing om die druk op de woningmarkt aan te pakken is net door deze stadskankers - zoals de voormalige Elektrion-fabriek - op te ruimen, te saneren en daarna te herontwikkelen tot duurzame, groene woonwijken. Gelukkig zijn er zo de komende jaren dus nog enkele projecten op komst.”

Alexandre Huyghe, CEO Revive.


Gentse WATT-wijk officieel geopend door burgemeester De Clercq

Ook interessant