Duurzaam Bouwen

Gemeente Tilburg brengt opties CO2-neutraal wonen in kaart

De gemeente Tilburg heeft de opties voor CO2-neutraal wonen in kaart gebracht. Bekeken is hoe de sociale woningvoorraad in 2045 klimaatneutraal kan worden gemaakt. De risicokaart die hiervoor is opgesteld brengt onder meer de mix van intensieve woningverbetering en decentrale duurzame energie in kaart.

De combinatie van de elementen blijkt de beste kansen te bieden voor klimaatambitie, investeringskosten en woonlasten. W/E Adviseurs heeft de risicokaart opgesteld voor de woningcorporaties TIWOS, TBV Wonen, WonenBreburg en de gemeente Tilburg. Nadat eerst de doelstellingen waren vastgesteld is W/E Adviseurs aan de slag gegaan. Het resultaat was de risicokaart waarin alle mogelijke ontwikkelingen tot 2045 werden onderzocht in de woningvoorraad. Ook werd gekeken naar emissies van gebouwen en huishoudens en naar de mogelijke bijdragen van duurzame energieopwekking.

De algehele conclusie is dat de gemeente Tilburg de woningvoorraad CO2-neutraal kan maken. Om de CO2-emissies te verlagen is de beste mogelijkheid een mix van intensieve woningverbetering en decentrale opwekking van duurzame energie. Door het opstellen van een actieplan voor de komende vijf jaar kan de eerste stap gezet worden.

Gebaseerd op: Energie+