Algemeen

Gemeente Rotterdam organiseert Maand van BIM

Rotterdam wil minimaal 20 procent van alle gemeentelijke projecten vanaf 2015 met Building Information Modeling (BIM) uitvoeren. Om dit ambitieuze doel te halen organiseert de gemeente in oktober de thema-maand ROTTERDAM BIMt. Een maand lang staan alle aspecten van digitale ketensamenwerking in de schijnwerpers. Wethouder Hamit Karakus geeft op 2 oktober het officiële startsein.

Bij BIM werken ontwerpers, adviseurs, ingenieurs en bouwers samen in één digitaal model, bijvoorbeeld bij de realisatie van een nieuwe weg of een nieuw gebouw. BIM optimaliseert het ontwerp- en bouwproces. Dat heeft grote voordelen: er kan sneller worden gewerkt, er worden minder fouten gemaakt en de kwaliteit neemt toe terwijl de kosten dalen. De afgelopen drie jaar zijn er binnen de gemeente diverse BIM-pilots gedaan.

De winst van BIM is aanzienlijk, aldus Ron Voskuilen, algemeen directeur Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. “Tot voor kort werd het vooral bij grote projecten ingezet. We zien nu dat het ook bij kleine projecten zeer loont, zozeer zelfs dat ze er financieel haalbaar door worden. BIM vraagt een nieuwe manier van samenwerken en dus is het zeker nog geen gemeengoed. Grote opdrachtgevers, zoals gemeenten, kunnen het flink stimuleren door het bij aanbestedingen voor te schrijven.”

De stad voegt de daad bij het woord en wil dat vanaf 2015 bij minimaal 20 procent van alle gemeentelijke projecten met BIM wordt gewerkt. De thema-maand ROTTERDAM BIMt is een van de instrumenten om dat doel te bereiken. Met onder meer workshops over concrete voorbeelden worden alle facetten van BIM bij medewerkers onder de aandacht gebracht. Daarbij gaat het niet alleen om planontwikkeling, maar ook om beheer en onderhoud.

Gedurende de maand oktober is in de centrale hal van het gebouwcomplex Europoint ook de tentoonstelling ‘2D naar 3D en daaraan voorbij’ te zien. De expositie, eerder al te zien in het architectuurcentrum in Haarlem, is aangevuld met verscheidene Rotterdamse voorbeeldprojecten, onder meer de Amazonehaven, de Ireneschool en Rotterdam Centraal.

ROTTERDAM BIMt richt zich op alle medewerkers van gemeentelijke instanties, in het bijzonder op die van Stadsontwikkeling en Stadsbeheer. Alle bijeenkomsten zijn echter ook toegankelijk voor niet-gemeentelijke organisaties, zoals architectenbureaus, bouwbedrijven, installatiebedrijven, opdrachtgevers, woningcorporaties en projectontwikkelaars. De thema-maand wordt op 31 oktober afgesloten met een symposium. Kijk voor meer informatie op www.rotterdam.nl/bim.

Ook interessant


Build for Life