Bedrijfsnieuws

Doorwin implementeert BIM voor efficiënter bouwproces

Doorwin gaat na een intensief voorbereidingstraject van start met het Bouw Informatie Model (BIM). BIM is een manier van samenwerken waarbij alle relevante informatie rondom een bouwproject voor alle betrokken partijen gedurende het hele proces in 3D beschikbaar is. Informatie over functies van ruimtes, materiaalgebruik en planning van werkzaamheden wordt centraal opgeslagen. In de bouwwereld wint BIM geleidelijk terrein, maar in de kozijnen- en deurenindustrie is de integratie nog niet eerder op deze verregaande manier toegepast. BIM heeft tot doel bouwprocessen als geheel effectiever te laten verlopen.

Met BIM worden de bestaande software-systemen van alle deelnemende bedrijven in een bouwproces aan elkaar gekoppeld om gemakkelijker met elkaar te kunnen samenwerken en communiceren. Alle betrokken partijen, van de aannemer tot de toeleveranciers, kunnen direct in of met de documenten werken. De aanpassingen worden real-time verwerkt in de bouwtekeningen en het 3D-model. Het reduceren van de hoeveelheid invoerwerk resulteert in een nauwere samenwerking en kostenbesparing.

De Vries Kozijnen start in maart met BIM gevolgd door Europrovyl in april. In de maanden daarna zal BIM ook bij de overige Doorwin bedrijven geïmplementeerd worden.

Lean
Wietze Bron, BIM implementatiespecialist bij Doorwin, is enthousiast over de verbeteringen in het bouwproces waarin de implementatie van BIM zal resulteren: “BIM zorgt ervoor dat alle partijen effectiever gaan werken. Dat levert, behalve een kostenreductie, ook een teruggang in de foutmarge en een verkorting van de bouwcyclus op. Alle betrokken partijen doen hier hun voordeel mee. Doordat de finale informatie uit het model direct voor de aansturing van de fabriek gebruikt kan worden, is er minder tijd nodig voor werkvoorbereiding en zijn potentiële fouten niet meer mogelijk.”

De implementatie van BIM maakt onderdeel uit van de Lean-filosofie waarin Doorwin een voortrekkersrol vervult binnen de bouwwereld.
Build for Life