Nieuwbouw

Gemeente Delft creëert kantoorruimte door sloop viaduct

De gemeente Delft creëert 30 hectare ruimte voor kantoren door de sloop van een treinviaduct dat dwars door de stad loopt. In 2013 wordt het viaduct gesloopt. De vrijkomende ruimte wordt gevuld met 50.000 m2 aan kantoren en 1.500 woningen.
Remco Hoeboer, projectdirecteur Spoorzone Delft van ProRail, verklaart dat elke 2,5 minuut een trein over het viaduct raast. Dat veroorzaakt de nodige overlast. Na de sloop worden de treinen voor een 2.300 meter lange tunnel geleid. De oostelijke tunnel moet in 2013 klaar zijn en de westelijke tunnel in 2016. Tijdens de bouw blijven alle bestemmingen voor het verkeer bereikbaar. De trams kunnen echter gedurende anderhalf jaar niet rijden, want de rails ligt op de plek waar de tunnel komt. Het huidige treinstation wordt niet gesloopt maar krijgt een horecabestemming. De monumentale molen de Roos wordt tevens gespaard. Het spoor loopt pal onder de molen.

De 1.500 woningen kunnen niet binnen één jaar worden gerealiseerd. Het tempo zal waarschijnlijk 150 tot 200 woningen per jaar zijn. Om dit deel van de stad leefbaar te houden, wordt getracht om de spoorzone zo kort mogelijk braak te laten liggen.

Gebaseerd op: Ingenieur