Meubelen

Geef oude meubels een nieuw leven

Geef oude meubels een nieuw leven
Nieuwe meubels kunnen heel leuk zijn, maar zijn ook meestal best wel kostbaar. Waarom zou je niet aan de slag gaan en je oude meubels een nieuw leven geven? Zo hoef je geen afscheid te nemen van een meubel dat al lang in de familie is en hoef je geen oplossing te zoeken voor het afvoeren van het oude meubel. Als je een bestaand meubel mooi kan integreren in een opgefriste ruimte kan dat zelfs meer voldoening geven dan iets nieuws aanschaffen. In dit artikel zullen we enkele tips geven over hoe je ermee aan de slag kan.

Eerst goed kijken

De eerste stap om het meubel te behandelen is goed kijken waar het stuk van gemaakt is en waarmee het behandeld geweest is. Het is namelijk van belang om een houten meubel tot op het blote materiaal te strippen voordat er terug een toplaag aangebracht wordt. Verwijder daarom eerst alle sloten of handgrepen. Om oude verflagen te verwijderen kan je aan de slag met chemische middelen, een krabber, mesje of schuurpapier. Je kan best schuurpapier vergelijken en beginnen met grof om dan over te gaan naar fijn schuurpapier. Zorg ervoor dat je meegaat met de nerf van het hout. Als alles verwijderd is, zal je het materiaal ook nog eens goed moeten reinigen.

Opvullen

Het kan zijn dat er houtrot aanwezig is in het meubel. Dat zie je vaak pas nadat alle verf verwijderd is. Als de structuur van het hout niet te fel aangetast is, kan het rot verwijderd worden. De gaten die overgebleven zijn, kan je daarna opvullen. Gebruik de geschikte houtrotvuller om dit te doen.

In was of olie zetten

Als je de structuur van het hout nog wilt zien, kan je het meubelstuk best in de was zetten. Dat geeft een natuurlijk uitzicht van hout en maakt dat het er mooi en luxueus uit ziet. Een andere methode is om het hout met olie te behandelen. Gebruik hiervoor de beste meubelolie. Deze olie kan je best ook gebruiken om het meubelstuk regelmatig te onderhouden. Zo blijft het er langer mooi en zal het ook langer meegaan.

Verven

Als het hout niet meer zichtbaar moet zijn, maar je wilt gewoon een heel leuke kleur aan het meubel geven, kan je het verven met een dekkende laag. Gebruik de beste verfroller om de verf mooi egaal aan te brengen. Een kwast laat strepen achter, waardoor je niet zo’n strak resultaat kunt verkrijgen.

Heb je dus nog een oud kastje of tafeltje in het tuinhuis staan dat nuttig kan zijn in jouw huiskamer? Ga ermee aan de slag en maak er een mooie blikvanger van. Het is nuttig, leuk om te doen en geeft veel voldoening achteraf.

Ook interessant