Houten meubels renoveren, hoe doe je dat?

Bron: Bouw & Wonen
Houten meubels renoveren, hoe doe je dat?
Het opknappen van oude meubelen wordt steeds populairder. Het is niet alleen duurzaam, maar veel mensen vinden het ook nog eens ontzettend leuk om te doen. Met de juiste benodigdheden en een beetje creativiteit tover jij dat oude erfstuk van jouw oma om tot een echte eyecatcher. Door oude meubels te renoveren heb je ook nog eens een echt uniek item te pakken. Je zal niet snel bij iemand binnen stappen met dezelfde kast, stoel of tafel. Hoe je houten meubels kunt renoveren leggen wij je hier stap voor stap uit.

Op zoek naar het perfecte meubelstuk

Allereerst moet je natuurlijk op zoek naar het perfecte meubelstuk. Misschien heb jij een prachtige kast van je oma of iemand anders gekregen. Anders is marktplaats of de kringloop winkel de perfecte plek om te starten. Hier vind je vaak verborgen parels die met een beetje liefde omgetoverd kunnen worden tot een echt pronkstuk in jouw interieur.

Zorg voor het juiste materiaal

Om een houten meubel te kunnen renoveren heb je natuurlijk ook het juiste materiaal nodig. Zorg dat je alle benodigdheden klaar hebt liggen voordat je van start gaat. Op deze manier hoef je niet tussendoor nog 3 tripje te maken naar de bouwmarkt. Een aantal items die je sowieso nodig hebt voor de renovatie zijn; schuurpapier, ontvetter, een oude (witte) doek, verfmateriaal en natuurlijk de juiste spijkers of schroeven. Misschien moet er hier een daar een schroef vervangen worden of wil je nieuwe greepjes op de kast maken. Houtbouwschroeven zijn altijd handig om in huis te hebben voor zulke, of andere klussen.

Ontvetten

Als eerste is het tijd om het meubelstuk te ontvetten. In de loop der jaren worden meubels vaak vuil door bepaalde invloeden uit de omgeving. Dit vuil moet natuurlijk eerst verwijderd worden. Er zijn verschillende ontvetters die je hiervoor kunt gebruiken. Het beste kun je het meubelstuk ontvetten met een witte doek. Op deze manier kun je namelijk goed zien of er nog vuil vanaf komt.

Schuren

Is het meubelstuk schoon en ontvet? Dan is het tijd om te gaan schuren. Hoewel dit misschien niet zoín heel leuk taakje is, is het in de meeste gevallen wel noodzakelijk. Anders loop je namelijk het risico dat de nieuwe verf niet blijft plakken op de oude verf. Let er tijdens het schuren op dat je niet te hard schuurt. Dan kan het hout namelijk beschadigd raken of gaan Ďbloedení. Dit betekent dat de kleurstoffen van het hout omhoog trekken. Wanneer dit gebeurt krijg je vlekken nadat de kast geverfd is. Heb je per ongeluk toch iets te hard geschuurd? Dan moet je eerst een voorstrijkmiddel gebruiken voordat je gaat verven.

Verven

Na het schuren is het tijd om te gaan verven! Het meubelstuk begint langzaam vorm aan te nemen. Zorg er tijdens het verven voor dat je dunne lagen verf aanbrengt. Je kunt beter 2 of 3 dunne lagen aanbrengen dan ťťn dikke laag. Je hebt dan namelijk meer kans op strepen en klonters. Laat de eerste laag goed drogen voordat je verder gaat met de volgende laag.

Afwerking

Als laatste is het tijd voor de afwerking! Misschien wil je het meubelstuk nog waxen, of wil je nieuwe greepjes bevestigen. Je kunt de afwerking geheel naar eigen wens invullen. Misschien heb jij prachtige glasplaten in de kast zitten of wil je deze toevoegen. Deze kun je bevestigen met glaslatten en glaslatschroeven. Wanneer het item helemaal naar jouw wens gerenoveerd is verdient het vast en zeker het mooiste plekje in huis.


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo