Buitenschrijnwerk

Gebouwoptimalisatie en innovatie beheersen Polyclose 2020

Gebouwoptimalisatie en innovatie beheersen Polyclose 2020
De sector van raam-, deur-, zonwering-, gevel- en toegangstechniek onderneemt en innoveert, dat was de centrale boodschap op de 19e editie van vakbeurs Polyclose, die plaatsvond van 15 tot en met 17 januari 2020 in Flanders Expo in Gent. Het was een topeditie met dan 14.000 bezoekers en tal van primeurs en nieuwigheden. Enkele indrukwekkende cijfers: 250 Europese standhouders, gespreid over 28.000 m2 beursoppervlakte, en 14.326 professionele bezoekers!

Flanders Expo in Gent stond gedurende drie dagen in het teken van innovatie en ambitie in de wereld van raam-, deur-, zonwering-, gevel- en toegangstechniek. Meer dan ooit werd er door de exposanten van de Europese vakbeurs geïnvesteerd in prachtig afgewerkte standen. Toonaangevende bedrijven, maar ook jonge marktspelers, uit België, Nederland, Duitsland en Italië… etaleerden hun laatste nieuwigheden. Denk aan aanbieders van raam-, deur- en gevelsystemen, coating, dichtingen, glas, poorten en hekken, toegangscontrole, zonwering enzovoort. Omdat Polyclose aan het begin van het jaar plaatsvindt, kregen bezoekers van de netwerk- en vakbeurs een totaalbeeld van het aanbod in 2020. Zo’n 25% van de bezoekers kwam uit Nederland. Voor veel exposanten is Polyclose daarom niet alleen een cruciale toegangspoort tot de Belgische markt, maar ook tot de volledige Benelux en omgeving.

Gebouwoptimalisatie en innovatie beheersen Polyclose 2020

Functionaliteit en esthetiek

Energiezuinigheid, design, smarttechnologie en veiligheid voerden ook deze beurseditie de boventoon. Steeds meer belang wordt gehecht aan een quasi onzichtbare integratie van elementen, zoals deuren, garagepoorten, ramen, brievenbussen, parlofoons, beveiliging, zonwering… "In de bouw is alles met elkaar verbonden. Grote glaspartijen zijn aantrekkelijk, maar een uitdaging qua veiligheid en energetische eisen. Op Polyclose vindt de professional een oplossing voor al deze thema’s", aldus organisator Guy Martens van Limaco NV. "Daarbij is het een constante uitdaging om functionaliteit te koppelen aan esthetiek."

Verrassende innovaties

De buitenkant van het gebouw bepaalt nog steeds in grote mate het karakter ervan, en dus blijft er een grote rol voor kozijnen en gevelbekleding. Gevels worden almaar dynamischer en ‘slimmer’, zo was op Polyclose te zien – met energieleverend glas en sensoren die data vergaren voor zonwering. Elegante schuifsystemen met slanke profielen en hypermoderne vormgeving doen het goed, zonder aan energie-efficiëntie en comfort in te boeten. Ook ventilatiesystemen ontsnappen niet aan de trend van automatisering, wat zich vertaalt in comfort en energiezuinigheid.

Verschillende exposanten braken een lans voor het milieu met duurzame materialen, zoals gerecycleerd aluminium voor futureproof ramen, deuren en gevels.

Ook integratie van zonwering wordt steeds belangrijker, nu het aantal zonnige dagen per jaar stijgt. De trend naar outdoor living zet zich onbetwistbaar door. Zo werden tal van esthetische en technologische evoluties voor buitenleefruimtes gepresenteerd.

Beveiliging krijgt een prominentere rol, en wordt steeds vroeger in het bouwproces geïntegreerd. Op Polyclose waren sleutelloze toegangsmogelijkheden te zien, zoals vingerscan, evenals contactloze ontgrendeling van deuren voor integratie in smarthome systemen.

De digitalisering zet zich verder door. Machineparken worden steeds krachtiger, ingenieuzer en nauwkeuriger. Op Polyclose werden nieuwe aluminium bewerkingsmachines gedemonstreerd, waarbij handmatig werk quasi overbodig is.

Gebouwoptimalisatie en innovatie beheersen Polyclose 2020

20e editie in 2022

De meeste exposanten lieten intussen al weten present te zullen zijn op de 20e jubileumeditie van de vakbeurs op woensdag 19, donderdag 20 en vrijdag 21 januari 2022.