Nieuwbouw

Gebouw Herzog & de Meuron opgeleverd

In de Zwitserse stad Allschwill is een sculpturaal kantoorgebouw opgeleverd naar ontwerp van het eveneens Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron. Het gebouw biedt ruimte aan kantoren van farmacieconcern Actelion.

Het door Herzog & de Meuron ontworpen kantoorgebouw ligt op een bedrijventerrein in het Zwitserse dorp Allschwill, een buurgemeente van Basel. In het 27.500 vierkante meter grote Actelion Business Center werken 350 mensen.

Hoewel de verdiepingen op verschillende plekken alle kanten lijkt op te gaan, kruisen de verdiepingen op een aantal punten om ruimte te bieden aan de faciliteiten voor verticaal transport: trappen en liften. Rond deze knooppunten hebben ook de vergaderruimtes, keukens en toiletten een plek gevonden.

De spectaculaire uitkragingen in het ontwerp worden mogelijk gemaakt door verdiepingshoge stalen vakwerken. De staalconstructie is voor de brandveiligheid omkleed met gipsplaten en weegt zo’n 2.500 ton.

Het gebouw is drie jaar geleden ontworpen. Hoewel de Zwitserse economie relatief weinig last heeft gehad van de kredietcrisis, lijkt een dergelijke architectuur in de huidige economische omstandigheden minder voor de hand liggend. Het hoofdkantoor dat Herzog & de Meuron voor Roche ontwerpt in Basel is inmiddels sterk versobert.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl