Meubelen

Ga je een nieuwe bank kopen? Hier moet je op letten

Ga je een nieuwe bank kopen? Hier moet je op letten
Het kopen van een nieuwe bank is niet zomaar iets. Het gaat vaak om een hoog bedrag en het is een behoorlijk bepalend meubelstuk in je woonkamer. Bovendien wil je dat de bank heel lang mee gaat en ook bij een eventuele verhuizing nog een ronde mee kan. Je wilt dan ook de juiste keuze maken wanneer je een nieuwe bank uitkiest. Ben je van plan een nieuwe bank te kopen, houd dan rekening met de volgende zaken.

Meten is weten

Voordat je een bank koopt moet je zeker weten dat hij past. Zorg er dus voor dat je de ruimte eerst goed opmeet, voordat je de bank besteld of de maten doorgeeft in de winkel. Vooral wanneer je een kleine woonkamer hebt of als de bank precies in een nis moet passen is twee keer opmeten beter dan één. Denk bij de maat van de bank overigens niet alleen aan waar de bank komt te staan, maar ook hoe hij daar terecht komt. De bank moet door een deur of raam passen en misschien zelfs wel door een trappengat omhoog. Houdt daar ook rekening mee bij je aankoop.

Hoe groot is je ruimte

In een grote woonkamer past prima een hele ruime bank. Een grote kamer vraagt ook om grote meubels. Wanneer je daar een te kleine bank in plaats, valt hij helemaal weg in de ruimte. Een hoekbank kan veel ruimte innemen in een kleine kamer, maar zorgt ook weer voor extra zitplaatsen. Wanneer je niet veel plek hebt dan moet je zo efficiënt mogelijk met de ruimte omgaan. Wordt een hoekbank toch te veel, kijk dan eens naar een losse hocker. Zo kun je toch heerlijk loungen, maar kun je de hocker ook weghalen wanneer dat teveel wordt.

Hoeveel personen wil je kwijt op de bank

Wanneer je een groot gezin hebt wil je gezellig met z’n allen op de bank kunnen zitten. Ook als je graag gasten ontvangt is het fijn dat er voor iedereen een plek is om te zitten. Een hoekbank biedt meer zitplaatsen, maar neemt ook meer ruimte in beslag. Dat kan onhandig zijn wanneer je ook nog een los fauteuil wilt plaatsen. Bedenk dus goed welke meubels je al hebt staan of welke je gaat aanschaffen, zodat alles bij elkaar past.

Hoe ga je de bank gebruiken

Is de bank echt de centrale ruimte in je huis en zit je er veel? Of zit je meer aan de keukentafel en gebruik je bank een stuk minder? Dit zijn zaken om mee te nemen in de keuze van je bank. Denk hierbij ook aan de samenstelling van je gezin. Heb je jonge kinderen of een hond of kat in huis, dan is het wel fijn dat je bank tegen een stootje kan. Kies voor een materiaal dat makkelijk schoon te maken is. Daarnaast moet je dit ook in overweging nemen bij het uitkiezen van de kleur. Op een lichte bank zie je nu eenmaal veel meer dan op een donkere bank.

Wat is het comfortniveau

Wanneer je hebt vastgesteld hoe jij de bank gaat gebruiken, kijk dan naar het comfortniveau dat je prettig vindt. Zit je vaak ‘s avonds op de bank om bijvoorbeeld televisie te kijken, dan is een goede loungebank de beste keuze. Deze heeft een breder zitgedeelte waardoor je er lekker onderuitgezakt of liggend op kunt hangen. Bovendien zijn de kussens vaak een stuk zachter waardoor je er wat meer in wegzakt. Ben je meer het type dat rechtop zit, kies dan een bank met meer stevige kussens en een minder breed zitvlak.

Testen voor gebruik

Een bank is een grote aankoop waar je als het goed is heel wat jaren mee gaat doen. Je wilt wat betreft absoluut geen miskoop doen. Ga dus als het mogelijk is de bank uitproberen in een showroom, zodat je zeker weet dat hij voldoet aan je eisen en lekker zit. Ga lekker zitten of liggen zoals je dat thuis ook zou doen, Koop je een bank online, bekijk dan goed wat de retourmogelijkheden zijn. Je wilt niet met een dure bank blijven zitten waar je niet blij mee bent.

Ook interessant