Bohemian stijl in huis: vrolijk, licht én zomers

13 december 2021 Bron: Bouw & Wonen
Bohemian stijl in huis: vrolijk, licht én zomers
Met nog een aantal donkere maanden voor de boeg is het tijd om wat vrolijks in huis te halen. En dat doe je met een bohemian stijl. Vooral als je op zoek bent naar een Ibiza sfeer, past deze woonstijl perfect bij je. Rotan en hout: dat is waar het voornamelijk om draait bij dit interieur.

De achtergrond van de bohemian stijl

Voordat je overgaat op de ook wel genoemde ‘boho stijl’, is het interessant om te weten waar dit vandaan komt en wat het betekent. Deze woonstijl straalt rust uit en staat voor natuur, verhalen en idealen. Het heeft een rustige uitstraling en het is het tegenovergestelde van een modern en strak interieur.

De bohemian stijl wordt niet voor niets omschreven als de ‘Ibiza stijl’. De vrolijke en lichte kleuren geven je echt een gezellig en zomers gevoel. Wie deze stijl als woonstijl kiest, kan losgaan met kleuren, stijlen en patronen. Niets staat vast. Vaak worden binnen de bohemian stijl ook weer verschillende woonstijlen met elkaar gemixt. Dit hoort bij een bohemian interieur:

  • Lichte én warme kleuren
  • Veel hout en rotanmeubels
  • Een zomerse sfeer
  • Exotische elementen

Natuurlijke materialen

Wie switcht van woonstijl, wil natuurlijk weten welke meubels er wel (of niet) thuishoren bij de stijl. Je kunt deze stijl trouwens niet alleen in huis creëren, maar een tuin of balkon in bohemian stijl kan natuurlijk ook. Eerder las je het al, een bohemian interieur staat vooral in het teken houten- en rotanmeubels. Niet gek, want dit geeft een gezellige en luchtige uitstraling. En dat is precies waar deze stijl voor staat.

Als je een kijkje neemt in woonkamer met de boho stijl herken je al snel een patroon. Hout, bruin, rust, hier en daar een beetje vintage en een rustige uitstraling. Kies vooral wat houten- en rotanmeubels naar eigen smaak en combineer het bijvoorbeeld met wat industriële materialen.

Accessoires maken de bohemian stijl compleet

Een bohemian interieur is niet compleet zonder een vintage kleed, wat gekleurde kussens en dekens op stoelen of banken. Ga je echt voor boho? Kies dan de materialen waar veel kleur en printjes in verwerkt zijn, bijvoorbeeld Oosterse stoffen. Goed om te weten: echte bohemian kleuren zijn vooral neutrale kleuren. Denk dus aan groen, oranje en bruin.

Deze woonstijl staat dus vooral in het teken van natuurlijke elementen. Wat dan ook niet kan missen zijn planten. Een botanische sfeer door een aantal grote kamerplanten neer te zetten? Het werkt. Hou je dus vooral niet in en combineer hout en rotanmeubels met veel kleur, drukke prints en planten.

Ga voor een lichte ruimte

Een bohemian woonstijl komt vaak minder goed tot zijn recht in een donkere kamer waar weinig licht binnenkomt. De meest ideale plek om deze stijl toe te passen is dus in een lichte ruimte waar veel natuurlijk licht binnenkomt via ramen. Witte gordijnen die veel licht doorlaten zijn ideaal voor zo’n ruimte. Heb je wat minder licht? Dan is het aan te raden om met veel neutrale tonen te werken.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo