Nieuw interieur? Zo geef jij je huis een makeover

Bron: Bouw & Wonen
Nieuw interieur? Zo geef jij je huis een makeover
Ben jij toe aan een nieuw interieur, omdat je al jarenlang tegen dezelfde meubels, kleuren en accessoires aankijkt? Dat is helemaal niet vreemd. De één zweert bij het huidige interieur en de ander heeft het liefst ieder jaar wat anders. Bij welke groep je ook hoort, het is altijd handig om te weten hoe jij je huis een makeover geeft.

Begin klein, een nieuw interieur zit ‘m ook in details

Bij een makeover denk je waarschijnlijk aan een groot project. Muren doorbreken, een kamer indelen op een compleet andere manier én een nieuwe stijl. Goed nieuws: dat hoeft niet per se.

Een nieuw interieur is niet geheel afhankelijk van de woonstijl. Sterker nog, veel interieurs hebben niet eens een vaste woonstijl, maar vaak een mix van meerdere stijlen. Kan allemaal. Dus: de woning hier en daar wat opleuken door te werken met accessoires? Ja! Maar hoe?

  • Geef huidige accessoires een nieuwe plek in huis: dat gouden beeldje op je salontafel is zo’n gek idee nog niet.
  • Haal nieuwe (of tweedehands) accessoires in huis: wat sierkussens op de bank of nieuwe planten doen al wonderen voor je interieur.
  • Haal spullen van zolder: vaak zitten hier accessoires tussen waar je in eerste instantie niet aan dacht, maar waar wel herinneringen aan zitten.

Andere deurknoppen en handgrepen

Ook dit valt onder het thema accessoires en maakt daadwerkelijk verschil in huis. Wooninspiratie voor een makeover zit vaak juist in de kleine dingen. Waarschijnlijk is het veranderen van deurknoppen en handgrepen niet het eerste waar je aan denkt, maar toch is dit ook onderdeel van een makeover.

Grote kans dat de deurknoppen en handgrepen in huis er al zaten toen je er kwam wonen. Des te meer reden om ze te vervangen. Je kunt een andere kleur nemen, zoals zwart of goud, maar ze zijn er ook in andere vormen. Handgrepen in de vorm van een bloem of palmboom? Zelfs dat kan!

Een drastische makeover

Als een verandering in accessoires niet genoeg voor je is en je écht voor een grote makeover gaat, dan moet je anders te werk gaan. Als je alles anders wil indelen, is het aan te raden om eerst een plattegrond te maken. Klinkt misschien overdreven, maar voor een nieuw interieur en een échte makeover wel handig. Waarom? Omdat je anders overschat – of onderschat – wat je wel of niet kwijt kunt in je huis.

Zodra je een plattegrond hebt kun je kijken waar je meubels passen en voor welke woonstijl je gaat. Volg jij de interieurtrends op en ga je voor een industrieel interieur, of wil jij juist een mix van verschillende woonstijlen? Wat je ook kiest, denk goed na over de kleuren van je muren, vloer en meubels, want die verander je (waarschijnlijk) niet zo snel meer.

Een nieuw interieur met een andere indeling

Als je het groots aanpakt en voor een compleet nieuw interieur gaat, dan hoort daar ook een nieuwe indeling bij. Hoewel het al voldoening kan geven als je de meubels laat staan en alleen met accessoires werkt, valt een nieuwe indeling pas echt onder een makeover. Je kunt de plattegrond er weer bij pakken en kijken hoe en waar het past. Zie je het even niet? Trek er dan een dag voor uit en verschuif (of til) je meubels naar verschillende plekken om een voorvertoning te zien.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo