Meubelen

De uitstraling van een industrieel interieur

De uitstraling van een industrieel interieur
Foto: robuustetafels.nl
Aangaande interieur passeren regelmatig nieuwe stijlen de revue. Maar iets dat altijd op veel bijval kan rekenen is de industriële look. Het blijft nog steeds populair. Een typisch industrieel interieur is een grote open ruimte met hoge plafonds. Daar horen robuuste meubels en onafgewerkte materialen bij. Het heeft iets authentieks. Het sleutelwoord in heel het verhaal is uiteraard stoer. Het biedt ook veel mogelijkheden om zelf creatief uit de hoek te komen.

Meubels

De basis van de stijl van ruimte wordt meestal bepaald door de meubels. Wat betreft industriële meubels is er heel wat te vinden. Ze worden gekenmerkt door het gebruik van sterke materialen, zoals hout, metaal en leder. Een eetkamertafel heeft dan bijvoorbeeld een robuust houden blad dat er nog wat ruw uit ziet. Dat wordt ondersteund door een stevig zwarten metalen frame. Dit geeft een doorleefd, rustiek gevoel. Vermits de eetkamertafel het centrale punt van de ruimte is, gaat dat allesbepalend zijn voor de uitstraling. Industriële stoelen of zitbanken hebben meestal ook een metalen frame en worden dan afgewerkt met leder.

Muren

De muren van een industriële woning zijn vaak niet gestukt. Een bakstenen muur geeft die specifieke uitstraling. Het kan ook gewoon een betonnen muur zijn. De muren kunnen geheel of gedeeltelijk beschilderd zijn in een sobere kleur. Het is niet noodzakelijk dat alle muren hetzelfde zijn, maar ze moeten wel goed bij mekaar passen. Grote stoere eyecatchers maken het geheel compleet. Ook hier telt, hoe origineler, hoe beter. Dus ga vooral zelf aan de slag om iets unieks te maken.

Verlichting

Verlichting in een industrieel interieur is heel belangrijk om de sfeer mee te bepalen. Heel vaak wordt dit ook zelf in elkaar geknutseld. Zo is een lampenkap van een stoer metalen rooster of een mooie glazen fles uniek op zich. De bekabeling van de lamp mag zichtbaar zijn, want dat draagt weer bij tot de ruwe uitstraling van het geheel. Dat maakt dat de verlichting niet zuiver functioneel moet bekeken worden, maar deel uitmaakt van de hele uitstraling.

Kleuren

Een industrieel interieur wordt getypeerd door koele kleuren. In de eerste plaats zijn het de kleuren van de meubels die de toon bepalen. Denk daarbij aan zwart staal, een grijze betonnen muur of oude baksteen die eerder bruinoranje is. Dat kan wat opgewarmd worden door een cognac bruine lederen bank of houten tafel. Om wat warmte toe te voegen, kunnen accessoires in felle kleuren toegevoegd worden. Dit moet echter niet gaan overheersen, want dan is de oorspronkelijke insteek volledig weg. Enkel een grote muur met graffiti kan ook wat leven brengen in een anders wat koel interieur.

Ook interessant