Architectuur

Futuristisch huis gebruikt biogenetische vormen

Gedaan met die saaie, strakke voorgevels van Vlaanderen. Wij stellen u Gonzalo Vaíllo Martínez voor: de student die woningen ontwerpt met buitenaardse vormen. Hij ontwierp het project voor zijn postgraduaat aan de universiteit van Toegepaste Kunsten in Wenen. Het conceptuele ontwerp vertrekt van een eengezinswoning.

Het gebouw heeft een vloeiend structureel frame, een geskeletteerde trap en rolluiken die open en toe gaan zoals kieuwen. Hoewel het uiterlijk van het gebouw kenmerkend futuristisch oogt, is het volgens Martínez wél mogelijk om het ontwerp te bouwen. "We hebben meer dan genoeg technologie om projecten zoals dit te maken," zegt Martínez, "Dit is geen science fiction of iets wat enkel mogelijk is in de nabije toekomst. Dit is vandaag mogelijk als we de grenzen van de materialen die we hebben verleggen." De architect erkent dat het budget om dit hypermodern gebouw te realiseren probleem kan vormen.

Wetenschap

Martínez baseert zich op technologische ontwikkelingen in de wetenschap van microcellulaire systemen en biogenetica. "Iedereen heeft in gedachte wat de standaarden van huizen van vandaag zijn," vertelt Martínez, "Ruimtes zijn opgedeeld in functies, en de bedoeling is om de ruimtes te integreren met elkaar en de omgeving."

Het project baseert zich op dit traditionele principe, maar is overgoten met een meer complexe en sprekende architecturale taal. Het huis is opgebouwd als een modulair systeem dat aangepast kan worden aan elke locatie. De architect gebruikt 3D computer modellen om de oppervlaktes van het gebouw te manipuleren. Het conceptproject is ontworpen voor een hellende bouwgrond in Californië en ligt tussen 2 huizen die ontworpen zijn door architect Richard Neutra.

Lees verder op Architectura

Ook interessant