Architectuur

Frits van Dongen wint Koreaanse woningbouwprijs

De verzameling woongebouwen Gangnam District A5 Housing Block in Seoul heeft de Korean Architecture Award (KAA) gewonnen in de categorie collectieve woningbouw. Het woningbouwproject is ontworpen door architect Frits van Dongen van Van Dongen–Koschuch Architects & Planners, destijds partner van de Architekten Cie.

Het woningbouwproject, dat 1.500 woningen omvat, is in de woorden van Van Dongen “een combinatie van de Nederlandse woningbouwtraditie met de Koreaanse context.” Voor het project ontwikkelde de architect bouwblokken die een hybride vormen tussen hoogbouw en laagbouw. De blokken omsluiten collectieve binnenhoven, die zich onderscheiden van de openbare ruimte eromheen. “Uniek in de gangbare Koreaanse woningbouw.”

De collectieve binnenhoven in het woningbouwproject zijn met elkaar verbonden om een aantrekkelijk woonklimaat te creëren dat ontmoetingen stimuleert. De wisselende hoogte van de bebouwing verwijst naar het heuvelachtige Koreaanse landschap. De verschillende blokken zijn slim georiënteerd op de zon en bieden zoveel mogelijk uitzicht op die omliggende heuvels.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant