Twee Belgische winnaars Interieur Awards 2016

  BE   21 september 2016 Bron: Bouw & Wonen
Twee Belgische winnaars Interieur Awards 2016
Dit jaar vallen twee Belgische objecten in de prijzen bij de Interieur Awards 2016. De ontwerpen van Inge Lagae (Labyrinth) en Giovanni Bauwens (Wayback Sofa) mogen zich dan ook tot de internationale top rekenen. De jury heeft overduidelijk gekozen voor ontwerpen die, elk op hun eigen manier, omgaan met duurzaam materiaalgebruik en het stimuleren van interactie. Een dubbelportret.

Objecten die relevant zijn voor de leefruimte, daar was het de jury van de Interieur Awards om te doen. Lagae en Bauwens zijn twee compleet verschillende ontwerpers, maar leveren mooi bewijs hoe die relevantie in België wordt vormgegeven. Door hun meubeldesign stimuleren beide Belgische laureaten het sociale, de cocreatie tussen mens en object en interactie met elkaar. Dat, gecombineerd met een bijzondere aandacht voor duurzaamheid en een doordacht materiaalgebruik, maakt zowel de boekenkast Labyrinth, als de Wayback Sofa toonbeelden van 21ste eeuws kwalitatief en relevant Belgisch design.

Twee Belgische winnaars Interieur Awards 2016

De twee Belgische objecten werden, samen met 16 anderen, gekozen uit de pool van 157 inzendingen uit 29 verschillende landen. De ontwerpen zijn te zien op de expositie met alle winnaars van een Interieur Award: CLICK!, tussen hal 1 en 4 in Kortrijk Expo, van 14 tot en met 23 oktober.

‘Labyrinth’ van Inge Lagae is een stalen boekenkast geďnspireerd op een gepassioneerde kunstboekencollectioneur. Het object is ontworpen om een collectie op te slaan en tegelijkertijd aan de bezoeker te tonen, en verdient een zo centraal mogelijke plaats in huis. Het design van Labyrinth wordt door Lagae bij iedere uitvoering aangepast aan de noden van de eigenaar.

Die voegt door de kast te vullen bovendien zelf inhoud aan het meubel toe, en bepaalt daardoor finaal zelf de uiteindelijke functie. Het is dergelijke cocreatie tussen meubel en mens dat het object zijn uiteindelijk visueel karakter en functie zal verlenen.

“Het gebruik van staal was mijn uitdrukkelijke keuze voor Labyrinth. Ik houd van de duurzaamheid, strakheid en sterkte van dat materiaal. Omdat de kast 100% uit staal bestaat, is hij bovendien recycleerbaar. Het meubel wordt tenslotte verscheept als flatpack, aangezien iedere onderlegde vakman het ter plaatse kan assembleren”, aldus Inge Lagae.

Twee Belgische winnaars Interieur Awards 2016

Het ontwerp van Wayback Sofa van Giovanni Bauwens (Willing and Able) nodigt de gebruikers actief uit om de woonkamer terug in gebruik te nemen. Het lederen object is een aanpassing op de conventionele zetel, die in zijn alom gekende L-vorm langs de zijkant steeds een deel heeft waarop languit gelegen kan worden. Bij Wayback wordt dit lounge-deel centraal geplaatst en meer naar achteren toe. De sofa wil op die manier met zijn aangepaste vorm en diepe kussens gebruikers gemakkelijker met elkaar in interactie laten treden, en stimuleren tot gezellig samenzijn. Wayback heeft een generatiebindend karakter, en kan zelfs (mits uitgevoerd in aangepaste materialen) buiten gebruikt worden.

“We passen zo bewust mogelijk de meest pure eigenschappen van een materiaal toe ten voordele van het gehele object. Leder is ongekleurd, en ook staal behoudt zijn oorspronkelijke patina. We willen materialen niet behandelen als louter technische dragers die nog moeten worden voorzien van een verflaag. Op Interieur tonen we ons eerste prototype in stof”, vertelt Giovanni Bauwens.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo