Architectuur

Foster + Partners toont masterplan Hong Kong

Foster + Partners heeft het masterplan voor West Kowloon Cultural District met de naam ‘City Park’ in Hong Kong getoond. Net als in het ontwerp van OMA is er plaats voor tal van grootschalige en kleinschalige evenementenlocaties.

De inzending van Foster + Partners is een groot park waarin plaats is voor zeventien verschillende culturele instellingen met verschillende grootte: van een arena, een operagebouw en een tentoonstellingsruimte tot kleinere theehuizen en tempels. De verschillende culturele instellingen worden met elkaar verbonden door middel van buitenterrassen en promenades.

In een zogenaamde ‘groene muur’ worden hotels, restaurants, vergaderruimten en een energiecentrum ondergebracht. De belangrijkste verkeersweg loopt ondergronds, om zo ruimte te geven voor voetgangers en groen. Het stratenpatroon van West Kowloon zal worden doorgetrokken in City Park om zo het nieuwe gebied tot een natuurlijke uitbreiding van de lokale gemeenschap te maken.

Het Arena + Expo Center is een van de grootste gebouwen in het masterplan. Het gebouw heeft een dubbele functie: grootschalige performances kunnen plaatshebben op de bovenverdiepingen (met plaats voor 15.000 toeschouwers), daaronder is ruimte voor tentoonstellingen. Door de twee programma’s te combineren, wordt er minder druk gelegd op de infrastructuur. Het Expo Center zal vooral overdag in gebruik zijn, de Arena juist vooral ’s avonds.

Lees verder op Architectenweb.nl