Algemeen

Fisa: Meer dan Batibouw alleen

Hoe het allemaal begon? Het was het jaar 1960. Een man had een droom. De eerste bouwbeurs in België zag het licht. 48 jaar later staat Batibouw Als een paal boven water. Voor de bouwsector, maar ook voor al wie wil bouwen of verbouwen of toe is aan een nieuwe inrichting, is het de ontmoetingsplaats bij uitstek. De invloed is voelbaar in heel België: politici, financiële instellingen… ze maken allen van de gelegenheid gebruik om bouwen net dan op hun agenda te plaatsen.

Nieuw dit jaar is een beurs binnen de beurs Batibouw. Met Build-IT biedt FISA de professionele bezoekers een platform aan voor ICT-diensten binnen de bouw. De vaklui kunnen er op 28, 29 februari en 1 maart terecht voor zowel soft- als hardware die ook in deze sector onontbeerlijk zijn geworden bij het uitoefenen van het werk.

Met de Batibouw Jobhappening wil Batibouw daadwerkelijk iets doen aan het personeelstekort in de bouw. Op donderdag 6 en vrijdag 7 maart kunnen werkzoekenden er terecht om kennis te maken met de vele uitdagende vacatures die de sector te bieden heeft. Daarbovenop kan de kandidaat-bouwvakker er ook terecht voor het ruime aanbod aan opleidingen.

Omdat de bouwsector nood had aan meer dan 11 dagen per jaar, organiseert FISA sinds het najaar van 2004 tweemaal per jaar een Batibouw Building Lunch. De volledige bouwsector wordt er uitgenodigd voor een presentatie over een bouwgerelateerd thema, waarna zij samen aan tafel schuiven voor de lunch. FISA voorziet hiermee een ideaal netwerkinstrument voor de sector.

Met een ander netwerkevenement sloot FISA 2007 af. Op donderdag 13 december verzamelde de bouwsector zich met familie en vrienden voor RED TURTLE ART, een wedstrijd voor de Amateur-schilders en –beeldhouwers uit de bouwsector. Deze tweejaarlijkse gebeurtenis geeft de sector de kans om zich eens langs een andere kant te laten zien en de vele talenten die ze rijk is te ontdekken.

2008 wordt het jaar waarop FISA een nieuwe beurs lanceert. Op donderdag 6 en vrijdag 7 november gaat de beurs CONCEPT & BUILD te Brussels Expo in première. Met dit B-to-B forum krijgen de voorschrijvers van vandaag en morgen de mogelijkheid om op één locatie in contact te treden met de verschillende (ver)bouwproducenten.

De honger van de Belg wordt niet met één baksteen gestild

Dat de Belg in eigen land van zijn eigen huis houdt, bewijst het succes van Batibouw . Dat hij ook steeds vaker in het binnen- en buitenland op zoek gaat naar een tweede stek bewijst het toenemende succes van SECOND PLACE. Met dit initiatief bood FISA het land de eerste beurs voor het tweede verblijf. Tweemaal per jaar verzamelen tal van makelaars met zowel binnen- als buitenlandse projecten zich om kandidaat-kopers wegwijs te maken op de soms nieuwe markten. De voorjaarseditie gaat door op 29 februari en 1 en 2 maart te Flanders Expo Gent, de najaarseditie vindt plaats op Brussels Expo van 26 tot en met 28 september.

Op initiatief van de Orde van Architecten organiseert FISA tijdens het laatste weekend van september MIJN HUIS MIJN ARCHITECT. Voor de gelegenheid openen 250 bouwheren de deuren voor het grote publiek, dat hier de mogelijkheid krijgt om kennis te maken met de mogelijkheden die een samenwerking met een architect biedt.

Ook online worden er bouwoplossingen aangeboden. In 2003 nam FISA Casius nv over. Bouwheren kunnen op casius.be terecht om snel en voor niets in contact te worden gebracht met betrouwbare vaklui om de klus te helpen klaren. De database bestaat vandaag uit 200 door Casius gescreende professionals.

Ook buiten de bouwsector actief
FISA staat niet langer als enkel expertorganisator in de bouwsector. Ook in andere sectoren weet het bedrijf zijn strepen te halen. Zo hoeven Star Wars fans niet meer naar het buitenland voor een ontmoeting met het R2-D2, de mooie prinses Leia of de enge Darth Vader, sinds midden februari kunnen zij daarvoor in Tour & Taxis te Brussel terecht tijdens “Star Wars: The Exhibition” van 16 februari tot en met 1 juni 2008.

Ook voor 2009 staan er al grootse evenementen op het programma. Zo zal Brussel zich vanaf september eindelijk kunnen profileren als congresstad met de opening van het Square Brussels Meeting Centre, het Brusselse congrespaleis aan de kunstberg. In een joint venture met GL Events zal FISA er verantwoordelijk zijn voor het beheer.

Als referentie-aandeelhouder van “Challenger Organisation” heeft FISA ook een vinger in de pap in high-endevenementen: De luxebeurzen “Prestige & Elegance” (Brussel) en “Inspiration” (Antwerpen); de in 1988 opgerichte jaarlijkse “Topontmoetingen in Deauville” tussen zakenmensen en politici (Frankrijk) en de legendarische bedrijvencompetitie “Challengers Trophy”. Daarnaast organiseert Challenger ook de tweejaarlijkse vakbeurs ACF omtrent audio- en video-apparatuur.

Daarnaast is Fisa ook lid van Febelux, de Belgisch-Luxemburgse vakfederatie van beursorganisatoren en hallenexploitanten. Algemeen directeur Geert Maes is er vice voorzitter van en ijvert er voor om beurzen meer en meer als marketingtool bij uitstek te promoten.

Ook interessant


Build for Life