Interieur

Fidias Awards 2011: Professionelen – Eco label

Winnaar Bureau: BURO II & ARCHI+I - project commercieel
Kantoorgebouw Valcke Prefab Beton in Vlamertinge [2010] I.s.m. Daidalos- Peutz (bouwfysica) en Pieter Vanrenterghem (werf interieur)
De goed geïsoleerde gevels, intelligente daglichtsystemen, natuurlijke ventilatie en nachtkoeling zorgen voor een gebouw met een hoge standaard en een lage energiefactuur: een K-peil van 30 en een E-peil van 67. Het intelligent systeem van daglichttoetreding zorgt ervoor dat overal kan gewerkt worden zonder kunstlicht. De buitenruimte is een verlenging van het nabije landschap. Nieuwe grachten die ook dienst doen als bufferbekkens en/of infiltratiebekkens voor het regenwater, scheiden verschillende zones met grasland. Parkeerplaatsen voor personeel en bezoekers worden gedeeltelijk als grasparking aangelegd en zijn omzoomd door knotwilgen.

In wereldpremière mocht Valcke een nieuw soort cement gebruiken. Het overgesulfateerd cement van bij Holcim (Cemroc genaamd) geeft bij de productie slechts 80 kg CO2-uitstoot per ton geproduceerd cement, waar een traditioneel cement ongeveer 1.400 kg CO2 uitstoot geeft per ton. Dit cement verhardt met een bleek witte uitzicht en geeft de cementhuid ook een extra zelfreinigend vermogen.

Ook interessant