Verbouwen

Faseren is in. Advies bij aankoop blijkt uit

Faseren is in. Advies bij aankoop blijkt uit
Het aankopen van een woning met het oog op renovatie is voor velen de grootste uitgavepost ooit. Het valt dan ook moeilijk te rijmen dat 61% van de ondervraagde verbouwers aangeeft een te renoveren woning te hebben aangekocht zonder vooraf onafhankelijk advies in te winnen van een bouwprofessional. Zeker wanneer blijkt dat 62% van de toekomstige verbouwers aangeeft dat het overschrijden van de verbouwkost hun grootste vrees is tijdens de renovatie.
Een bouwprofessional kan je niet vroeg genoeg betrekken, lees voor de eigenlijke aankoop. Hij is in staat om in te schatten welke werken zich opdringen om jouw bouwdroom te realiseren met de door jouw beschikbare middelen.

Verbouwen op eigen ritme
Een van de grote voordelen van renoveren is dat je na het aankopen van de woning met een dak boven je hoofd kan sparen voor de volgende fase, het renoveren. Vandaag wordt deze renovatiefase gekenmerkt door de uit te voeren werken op te splitsen in de tijd. Meer dan de helft van de renovaties met bouwvergunning gebeuren momenteel in verschillende fases over een looptijd van meerdere jaren.

Niets verkeerd met het verbouwen op het eigen ritme. Wel op voorwaarde dat het allemaal doordacht gebeurt. Zo is bij gefaseerd renoveren een masterplan onontbeerlijk. In een masterplan wordt van in het begin het einddoel duidelijk gesteld en is er een bindende chronologie te respecteren. Zo moeten de verschillende fases technisch op elkaar afgestemd worden, om bijvoorbeeld lock-in-effecten te vermijden.

Finaal zorgt een masterplan ervoor dat een verbouwing veel meer wordt dan de optelsom van wat onsamenhangende ingrepen. Het is de sleutel tot succes om een renovatie te doen slagen binnen de domeinen energie, kwaliteit, comfort en kostenefficiëntie.

Aanstaande zondagnamiddag 28 mei zwaaien meer dan 70 gerealiseerde renovaties in heel Vlaanderen hun deuren open. In de aanloop naar de Vlaamse Renovatiedag peilde organisator Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) bij architecten en particuliere verbouwers naar evoluties binnen de renovatiemarkt.

De Vlaamse Renovatiedag praktisch

De Vlaamse Renovatiedag, een initiatief van Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) en ‘Ik Ga Bouwen & Renoveren’, is hét moment om een namiddag lang informatie en inspiratie op te doen. Wie verbouwplannen koestert krijgt zo een unieke kans om de sfeer op te snuiven in verschillende renovaties.

Tijdens de Vlaamse Renovatiedag staan ook de mensen achter de realisaties centraal. Want de Renovatiedag is meer dan een namiddag huisjes kijken. Op iedere locatie doen de architect en de bouwheer samen hun renovatieverhaal uit de doeken. Ze belichten hoe ideeën tot stand kwamen, welke technieken zijn toegepast en hoe de samenwerking is verlopen. Bezoekers ontdekken de hinderpalen én de aangereikte oplossingen.

Geïnteresseerden kunnen de renovaties gratis en exclusief bezoeken op zondag 28 mei tussen 13u en 18u. Bezoekers moeten zich enkel vooraf online registreren op www.devlaamserenovatiedag.be.

Datum: zondag 28 mei 2017, van 13u tot 18u
Locatie: Vlaanderen
Initiatief: Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) en Ik ga Bouwen & Renoveren
Deelnemende projecten: een overzicht en beschrijving van de deelnemende projecten vind je in de Renovatiegids of online op www.devlaamserenovatiedag.be
Bezoek: Toegang tot de deelnemende woningen is gratis, mits registratie op de website. Let wel: sommige projecten zijn enkel te bezoeken op afspraak.

Ook interessant