Duurzaam Bouwen

FSC wordt partner in de European Tropical Timber Coalition

De ‘European Sustainable Tropical Timber Coalition’ (EU STTC) is een project van het Initiatief Duurzame Handel (IDH) en het Nederlands ministerie van Economische zaken, met als doel om de markt van Duurzaam geproduceerd tropisch hout te boosten. EU STCC wil partners van lokale, regionale en nationale overheden samenbrengen met private partners van over heel Europa om samen te werken een het ontwikkelen van een meer mature markt. Hiermee wil EU STTC ook een directe impact hebben op het duurzame beheer van een extra 10 miljoen ha tropisch bos tegen 2015.

De doelstelling van IDH is om de duurzaamheid in handelsketens te vergroten, en zo bij te dragen aan de realisatie van Millennium doelstelling 1 (Wegwerken van extreme armoede en honger), 7 (ecologische duurzaamheid garanderen) en 8 (het ontwikkelen van een globaal partnership voor ontwikkeling).

Forest Stewardship Council (FSC) werd geïdentificeerd als een organisatie met expertise op vlak van gecertificeerd duurzaam bosbeheer op vlak van tropische bossen, en FSC certificering is hierbij een belangrijke maatstaf in de bepaling van verantwoord bosbeheer.
FSC heeft twee decennia ervaring met verantwoord bosbeheer in de tropen. Via haar unieke 3-kamer systeem, brengt FSC belanghebbenden bijeen die allen een betrokkenheid hebben bij verantwoord bosbeheer, om samen een aangepaste en lokaal relevante balans te vinden tussen economische, ecologische en sociale aspecten. FSC heeft ervaring en aanwezigheid in elk van de 3 belangrijke tropische bosgebieden (Amazone, Congo bekken, en Zuidoost-Azië). Met ongeveer 20 miljoen ha natuurlijk tropisch bos onder FSC boscertificaat is FSC het grootste en hoogst aangeschreven certificeringssysteem in de tropen. Bovendien is FSC het enige systeem dat zowel ondersteund wordt door private actoren als door overheden, alsook door toonaangevende milieuorganisaties zoals Greenpeace en WWF, fairtrade organisaties en verschillende sociale organisaties gaande van vakbonden tot organisaties die opkomen voor inheemse bevolkingsgroepen.

Hiernaast heeft het FSC netwerk wereldwijd diepgaande ervaring wanneer het aankomt op het ontwikkelen van markten en op vlak van samenwerking met bedrijven rond de marktopname van FSC gecertificeerd tropisch hout.

Het gebruik van tropisch hout uit verantwoord beheerde bossen is belangrijk

Ontbossing en bosdegradatie in de tropen blijft op alarmerend hoog niveau doorgaan: jaarlijks verdwijnt er ongeveer 13 miljoen ha tropisch bos (tov. 16 miljoen ha in de jaren ’90). Ontbossing is vooral een probleem in de tropen, en hierdoor lijkt het mogelijk logisch om geen tropisch hout meer te willen gebruiken (oa in de bouwsector). De omgekeerde reactie is echter nodig: een van de beste manieren om tropische bossen te beschermen en te behouden is door houtproducten aan te kopen van FSC gecertificeerde, verantwoord beheerde bossen. Door ‘marktvraag’ te creëren voor verantwoord beheerde bossen, kan men bosbehoud mee stimuleren. Wanneer er geen marktvraag is voor tropisch hout, dan wordt het economisch veel interessanter om deze bossen om te vormen voor landbouw of veeteelt. FSC boscertificering kan dus waarde geven aan het bos en het zo mee in stand houden. Het kiezen voor hout en houten bouwmaterialen met FSC label, draagt dus wezenlijk bij in het ondersteunen en stimuleren van verantwoord bosbeheer. .

De rol van FSC in de EU STTC

De EU STTC wil de marktopname van duurzaam geproduceerd tropisch hout verder stimuleren. Door FSC certificering van verantwoord beheerde, natuurlijke tropische bossen te stimuleren kan de FSC gecertificeerde bosoppervlakte er verder toenemen. FSC en STTC hebben hierin dus een gemeenschappelijk doel, waardoor de samenwerking niet meer dan logisch is.

FSC verwelkomt de deelname en steun van andere organisaties en partners - die mee kunnen helpen in het realiseren van de doelstellingen om meer bossen FSC gecertificeerd te krijgen, en de vraag naar FSC producten te doen toenemen - in de EU STTC.

Binnen de EU STCC, zal FSC haar expertise op vlak van boscertificering in de tropen en marktvraagontwikkeling inzetten. FSC zal hiervoor samenwerking met proactieve bedrijven en met lokale overheden die zich engageren voor verantwoord bosbeheer, en met hen actie-plannen opstellen. FSC biedt ook haar technische kennis en ondersteuning aan op vlak van het ontwikkelen van standaarden en certificering, alsook op vlak van promotie voor (FSC gecertificeerd) tropisch hout in het algemeen en ‘Minder Gekende Houtsoorten’ (Lesser Known Species) in het bijzonder. Dit omvat ook het mee uitbouwen van marktvraag, het ontwikkelen en opvolgen van aankoopbeleid (oa voor lokale besturen) en het adviseren rond FSC houtgebruik in (bouw)projecten.

Ook interessant