Duurzaam Bouwen

FSC Global Awards uitgereikt aan bpost, Casa Shops en KBC

FSC, het bekende label voor hout- en papierproducten uit verantwoord beheerde bossen, heeft op 27 april voor het eerst FSC Global Awards uitgereikt aan Belgische bedrijven. Met deze prijs erkent FSC de inzet van bedrijven die kiezen voor verantwoord hout en papier en helpen de betekenis van het FSC label uit te dragen. bpost, Casa Shops en KBC mochten op 27 april 2011 de FSC Awards 2011 in ontvangst nemen in het KBC gebouw op de Grote Markt, Brussel.

FSC is een label of keurmerk op een hout- of papierproduct dat aangeeft dat een product afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Het FSC label garandeert de duurzame oorsprong, waarbij niet enkel het bos van oorsprong wordt gecontroleerd, maar ook de hele handelsketen tot bij de eindconsument. De winnaars van de FSC Global Awards hebben er zich toe verbonden maximaal gebruik te maken van hout- of papierproducten met een FSC label en hierover te communiceren om andere bedrijven aan te zetten hun bijvoorbeeld te volgen.

KBC Bank ontvangt een FSC Award omdat de Belgische financiële groep een aantal jaren geleden als eerste grootverbruiker een FSC convenant afsloot met FSC België, waarmee men zich engageerde tot verantwoord hout- en papiergebruik. Mede dankzij het signaal dat KBC hiermee de wereld instuurde, kwam de groei van het FSC label in de Belgische papiersector en grafische sector versneld op gang. “KBC wil door FSC papier te gebruiken zijn steentje bijdragen aan milieuvriendelijk en verantwoord consumeren. We zullen inspanningen blijven leveren om duurzaam met het gebruik van papier om te springen en dat houdt ook in dat we actief werken om ons papierverbruik te verminderen” aldus Dhr. Vanhevel, CEO KBC Groep.

De FSC Award voor Casa komt er omwille van hun doorgedreven keuze voor FSC gelabelde tuinmeubelen, waarvan ruim 90% vandaag met FSC label verkocht wordt. Hiernaast levert Casa opgemerkte inspanningen rond promotie en sensibilisatie van het FSC label in hun winkelpunten, via de website en dit tot over de landsgrenzen.

bpost tenslotte, krijgt een FSC Award toegewezen op basis van hun inspanningen op vlak van verantwoord papiergebruik (FSC en/of gerecycleerd papier). Dit beleid – dat eveneens geconcretiseerd werd in een ‘FSC convenant’ - zet zich zelfs door tot en met het papiergebruik in de zegeldrukkerij van bpost. Met de eerste postzegel op FSC papier heeft bpost een Europese primeur in huis. Johnny Thijs, CEO van bpost: “Papier is een basisgrondstof in de postsector. Als we er op een eco-verantwoorde wijze mee omgaan, is het een duurzame communicatiedrager”.

Met de uitreiking van de FSC Awards wil FSC in de eerste plaats alle bedrijven, overheden en organisaties danken die dagelijks kiezen voor verantwoorde hout- en papierproducten (gerecycleerd en/of met FSC label). bpost, Casa en KBC doen dit in ieder geval al langer en dienen als voorbeeld voor de vele Belgische kmo’s en organisaties.