Architectuur

Expo 2010: het Deense paviljoen

Het Deense paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Shanghai is ontworpen door BIG. Het bouwwerk bestaat uit een dubbele, in elkaar gehaakte ring. Binnen bevindt zich de expositie, over het dek kan worden gelopen of gefietst.

Via het paviljoen wil het land de duurzaamheid van Deense steden tonen. Dat doet het met name door de fiets en de benenwagen als populair vervoersmiddel te presenteren. Bezoekers kunnen het paviljoen lopend beklimmen, zo komen ze langs de expositie.

De terugweg mogen ze per fiets afleggen, op het laatste stuk pakken ze zelfs weer een deel van de tentoonstelling mee. Om ongelukken te voorkomen, is het fietspad evenals in Denemarken blauw gemarkeerd en bevindt het zich overal aan de buitenzijde van de baan.

Voor de Expo 2010 is ook het authentieke beeld van de Kleine Zeemeermin uit Kopenhagen overgevlogen. Deze actie heeft nogal wat voeten in aarde gehad in Denemarken, maar architect Bjarke Ingels doet dit af met de grap dat deze transport ‘duurzamer’ is dan 1,5 miljoen Chinezen naar Kopenhagen te laten vliegen.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant