Architectuur

Rotterdams paviljoen op World Expo 2010

De organisatie van de World Expo Shanghai 2010 heeft het ontwerp van het Rotterdamse paviljoen officieel goedgekeurd. Het waterpaviljoen wordt gebouwd door Rotterdam Climate Proof om te laten zien dat Rotterdam klaar is voor de klimaatveranderingen.

Het waterpaviljoen voor de World Expo Shanghai 2010 wordt bijna tien meter hoog en bevat onder meer een kunstwolk waaruit water neerstort, een waterplein, een dijk en diverse bolvormige, drijvende verblijven. Het ontwerp is gemaakt door de Willem de Kooning Academie van de Hogeschool Rotterdam, in opdracht van Rotterdam Climate Proof (RCP), een klimaatprogramma van het Rotterdam Climate Initiative.

Met de inzending wil de havenstad de aandacht trekken van investeerders en van andere steden die de komende decennia te maken krijgen met een grote wateropgave. Het doel van RCP is dat Rotterdam in 2025 100% klimaatbestendig is.

Op dinsdag 7 april neemt een Rotterdamse delegatie onder leiding van wethouder Mark Harbers officieel de Business Licence in ontvangst van de Chinese autoriteiten. Met de officiële goedkeuring kan Rotterdam nu aan de slag met de productie van het paviljoen en de organisatie eromheen. Daarmee is een kleine 1,3 miljoen euro gemoeid. Er worden zo'n 70 miljoen bezoekers verwacht op de World Expo Shanghai 2010.