Vastgoed

Exodus van Brusselaars naar Vlaanderen zet zich onverminderd verder

Exodus van Brusselaars naar Vlaanderen zet zich onverminderd verder
De exodus van Brusselaars die verhuizen naar Vlaanderen zet zich onverminderd voort. Vorig jaar verhuisden maar liefst 24.165 Brusselaars naar Vlaanderen, een recordaantal. Dat stelt CIB Vlaanderen, die de jaarlijkse cijfers van de FOD Binnenlandse zaken onderzocht. De onaantrekkelijke vastgoedfiscaliteit, het verouderde woningpark met opvallend veel energieverslindende woningen, de drang naar meer ruimte, maar ook het gebrek aan plaats in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel doen de bewoners voor Vlaanderen kiezen. Nog een opvallend cijfer uit de analyse: met 73.519 mensen verhuisden nooit eerder meer inwoners onderling van gewest in ons land.

Nooit eerder verhuisden meer inwoners tussen de gewesten onderling, maar in die verhuisbewegingen zit één opvallende rode draad. Met name de Brusselaars die naar Vlaanderen of Wallonië trekken. Meer dan de helft van het totale aantal verhuizingen omvat Brusselaars die naar Vlaanderen of Wallonië zijn vertrokken om zich daar te vestigen. “Niet onlogisch in een jaar waarin de energieprijzen als een pijl in de hoogte gingen. Van de 575.000 Brusselse woningen is 85 procent gebouwd voor de jaren ‘60. Dertig procent is zelfs niet geïsoleerd en haalt de slechts mogelijke EPC-score. Twee op de drie Brusselse woningen heeft energielabel E, F of G. Komt daarbij dat in Brussel voor zelfs die energieverslindende woningen duur moet betaald worden. De gemiddelde woningprijs in Brussel ligt ruim 200.000 euro boven de gemiddelde prijs in Vlaanderen en ruim 300.000 euro boven de gemiddelde prijs in Wallonië. Steeds meer Brusselaars kiezen waar voor hun geld”, merkt CIB-communicatiedirecteur Kristophe Thijs op.

De uittocht van Brusselaars is trouwens een fenomeen dat zich al tien jaar op rij voordoet. “En het staat in de sterren geschreven dat die tendens zich dit jaar verder door zal zetten als we de eerste cijfers van 2023 analyseren. De kans is groot dat we de kaap van 25.000 Brusselaars die naar Vlaanderen trekken zullen bereiken. “Een Brusselaar betaalt niet alleen stevig voor de aankoop van een woning. Hij wordt er nog eens stevig op belast ook. Zo betaal je in Vlaanderen 3% registratierechten en in Brussel 12,5%. Brussel compenseert dit wel door de zogenaamde abattementen (som waarop geen belasting wordt betaald). Vanaf 2023 is dat op de eerste 200.000 euro, maar zoals vorig jaar al voor gewaarschuwd blijkt dit niet meer te zijn dan een druppel op een hete plaat”, aldus Thijs.

Niet alleen de prijzen en de vastgoedfiscaliteit spelen een rol in de keuze voor een verhuizingen. Er spelen ook niet vastgoedgerelateerde thema’s mee zoals de steeds toenemende drukte, het onveiligheidsgevoel. “Maar vanuit de vastgoedkantoren horen we ook meer en meer dat het onderwijs en meer bepaald het gebrek aan plaats voor Nederlandstaligen in het Brusselse onderwijs als argument wordt gebruikt om naar Vlaanderen te trekken”, weet CIB Vlaanderen.

Qua verhuur zien we overigens een zelfde beweging. Vele huurwoningen in de rand zijn veel betaalbaarder dan in de hoofdstad en bieden een beter comfort. En dit net nu de Brusselse regering wat huur betreft met nieuwe wetgeving bezig is die de huurprijzen aan banden zou kunnen leggen, de zogenaamde huurprijsregulering. Nu moeten al de zogenaamde referentiehuurpijzen op nieuwe huurcontracten worden vermeld. “Om maar te zwijgen over het gepland voorkeurrecht voor zittende huurders. Het zal de dynamiek op de vastgoedmarkt verminderen, en net daardoor de eigendomsverwerving bemoeilijken. Potentiële kopers zullen de Brusselse woonmarkt links laten liggen en eigenaars zullen minder geneigd zijn om nog te investeren, of ze zullen snel hun woning verkopen, voor de maatregel van kracht wordt.”

Exodus van Brusselaars naar Vlaanderen zet zich onverminderd verder

Ook interessant