Vastgoed

Europese vastgoedsector richt zich op zelfontwikkeling

De Europese vastgoedsector zal in 2011 en 2012 fors meer investeren. Het aankopen van kant-en-klare objecten raakt echter uit. Veel beleggers ontwikkelen liever zelf, zo stelt zakenbank Kempen & Co.
Belangrijke redenen voor zelfontwikkeling zijn kostenbesparingen en kwaliteitsverbetering van de portefeuille. Het is een effectieve manier om te komen aan vastgoed op toplocaties, waaraan nog steeds schaarste zou bestaan. Het op peil houden van de kwaliteit van het portfolio is nodig om concurrerend op de markt te blijven.

Hiermee is zelfontwikkeling voor veel vastgoedondernemingen de sleutel om waardecreatie voor de aandeelhouders te realiseren, zegt Paul Pruijmboom van Kempen & Co. Volgens hem denken beleggers met zelfontwikkeling goedkoper uit te zijn. `Bovendien krijg je het gebouw dan precies zoals je het wilt hebben.` Corio, Unibail-Rodamco en Wereldhave zijn voorbeelden van Nederlandse vastgoedondernemingen die zich meer zijn gaan richten op ontwikkeling.

Naar verwachting realiseren de vastgoedondernemingen in Europa dit jaar voor 5,8 miljard euro aan projecten en in 2012 voor 7 miljard. Hiermee liggen ze dan 50% boven het niveau van 2010. Na 2012 zou het niveau iets kunnen afnemen om rond 5,5 miljard euro stabiel te blijven.

Gebaseerd op: Cobouw